Merkel waarschuwt in Verdun: ‘Geen nationaal denken zal ons terugwerpen’

Print

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben de Slag van Verdun herdacht, een van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog .

Tijdens de slag, die tien maanden duurde, kwamen 300.000 Franse en Duitse soldaten om het leven. Vandaag wordt Verdun gezien als een symbool van de Frans-Duitse verzoening, iets waar Merkel en Hollande in hun speeches naar verwezen.

Beide leiders bezochten de Duitse militaire begraafplaats in Consenvoye, waar 11.000 soldaten begraven liggen. Daarna volgde een ceremonie in het stadhuis van Verdun.

In Douaumont wilden Hollande en Merkel ook een signaal uitsturen van de blijvende Frans-Duitse samenwerking na de oorlogen van de 20ste eeuw. De militaire begraafplaats is de plek waar president François Mitterand en bondskanselier Helmut Kohl elkaar in 1984 de hand reikten, wat het symbool werd van de verzoening tussen beide landen.

De twee landen zijn sindsdien de drijvende kracht geweest achter de grotere Europese integratie. Maar in 2016 staat het Europese project onder druk, onder meer door de economische crisis en vluchtelingencrisis. Binnenkort houdt Groot-Brittannië zelfs een referendum over een Brexit.

Uit de Slag van Verdun moeten lessen worden getrokken, zei Angela Merkel. Een daarvan is volgens haar het belang van zich niet af te zonderen, maar open te staan voor elkaar.

Met de eenmaking heeft Europa de loopgraven van de haat achter zich gelaten. ‘Geen nationaal denken en handelen zal ons terugwerpen’, waarschuwde Merkel. ‘Dat geldt zowel voor de oplossing voor de Europese schuldencrisis, voor de omgang met de vele mensen die bij ons toevlucht zoeken, als voor alle grote uitdagingen uit onze tijd.’