Loper krijgt hartaanval aan finish ‘20 kilometer van Brussel’

Print
Loper krijgt hartaanval aan finish ‘20 kilometer van Brussel’

Foto: rdb

Een loper heeft bij de aankomst van de 20 kilometer van Brussel een hartstilstand gekregen. In totaal werden dertien deelnemers aan het loopevenement overgebracht naar ziekenhuizen en 330 mensen werden langs het parcours verzorgd. Dat heeft het Rode Kruis zondagmiddag bekendgemaakt in een definitieve balans.

Eén man stortte vlak na de finish in elkaar. Hij had een hartaanval bij de aankomst, maar kreeg meteen eerste hulp van de aanwezige hulpverleners en werd dan naar het Sint-Lucasziekenhuis gebracht”, aldus de hulporganisatie.

De andere mensen die naar ziekenhuizen werden verwezen, waren lopers die problemen hadden met de ademhaling en last hadden van uitdroging.

Na de dood van een jonge loper tijdens de ‘10 Miles’ in Antwerpen was er veel te doen over de medische tol van grote loopevenementen. “Die loopwedstrijden zijn een gevaar voor de volksgezondheid”, stelde een arts toen.

Geslaagde editie ondanks spoorstaking

In totaal hebben een kleine 40.000 lopers zondag deelgenomen aan de 37ste editie van de 20 kilometer door Brussel. “De organisatie kampte dit jaar tot op het laatste moment met heel wat problemen en zorgen, maar uiteindelijk was het een zeer mooie editie”, zegt organisatrice Carine Verstraeten. “Ondanks de terreurdreiging, de werken langs het parcours en de spoorstaking, denk ik niet dat we vandaag minder mensen getrokken hebben dan anders.”

“De organisatie was dit jaar een pak zwaarder en gecompliceerder dan anders”, zegt de organisatrice. “Er waren de veiligheidsrisico’s en de bijbehorende zorgen, waarover we op voorhand niet te veel wilden zeggen. Er waren de werken op het normale parcours, waardoor we dat hebben moeten aanpassen, er was zeer slecht weer voorspeld en dan werden we op het laatste moment geconfronteerd met een spoorstaking.”

Door die spoorstaking dreigden mogelijk heel wat lopers die anders met de trein zouden komen, niet in Brussel te geraken. Er was voor de organisatie ook geen tijd meer om bussen in te leggen. “We hebben daarom gereageerd door mensen via de verschillende websites op te roepen om te carpoolen, en ik heb de indruk dat daar massaal gehoor aan is gegeven. Ook het weer is meegevallen, veel meer dan een typisch Belgische regenbui hebben we niet gehad, zodat het een zeer geslaagde editie is geworden waarop we trots mogen zijn.”