Peeters wil boetes voor wilde stakers bij het spoor

Print

Video: VTM

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt dat de wilde stakers bij het spoor effectief een boete moeten krijgen, zoals destijds is afgesproken tussen de spoortop en de vakbonden. “Het protocol is zeer duidelijk”, zei hij zondag in VTM NIEUWS. “Ik ga ervan uit dat de NMBS nu bekijkt hoe ze dat gaat uitvoeren.”

De wilde staking in enkele werkposten van de NMBS in Charleroi sloeg woensdagavond snel over naar zowat heel Wallonië. De acties zijn intussen nog steeds aan de gang. Nochtans bestaan er bij het spoor duidelijke afspraken over de aankondiging van stakingen.

“Het protocol is zeer duidelijk. Wilde stakingen kunnen niet en als het dan toch gebeurt bij de NMBS, dan is er een boete voorzien. Dat is zo afgesproken met de vakbonden”, aldus Peeters. “Ik denk dat dit een goede manier is om een en ander aan te pakken.”

Overleg

Tegelijk hamerde Peeters op de nood aan overleg. Want dat biedt volgens hem wel degelijk nog kansen. “Het is absoluut noodzakelijk dat men de hervormingen rond de tafel bespreekt en waar nodig zal de regering ook bijsturen”, klonk het. “Deze regering zal verder uitvoeren wat in het regeerakkoord staat, maar in overleg.”

Of ook Peeters vindt dat het om politieke stakingen gaat? “Er zijn meer stakingen in Wallonië dan in Vlaanderen. Maar ik hoop dat de politici die in Wallonië verantwoordelijkheid dragen, inzien dat dit voor niemand goed is en er alles aan doen om de stakingen zo snel mogelijk te beëindigen”, besluit hij.