Devenyns wint Baloise Belgium Tour, Waeytens sprint naar ritzege

Print
Devenyns wint Baloise Belgium Tour, Waeytens sprint naar ritzege

Dries Devenyns Foto: Photo News

Ondanks de dramatische gebeurtenissen van zaterdag, werd er vandaag toch nog gewoon gekoerst in de Baloise Belgium Tour. De slotrit van Tremelo naar Tongeren werd in de spurt gewonnen door Zico Waeytens (Team Giant-Alpecin). De Brit Daniel McLay finishte als tweede, Timothy Dupont als derde. Dries Devenyns (IAM Cycling) behield in de gietende regen zijn leiderstrui. In de aanloop naar de laatste rechte lijn werden onder meer Wout Van Aert en Edward Theuns uitgeschakeld door een val.

De koninginnenrit van zaterdag werd afgelast na een massale valpartij waarvan Stig Broeckx het grootste slachtoffer was. De renner van Lotto-Soudal liep onder meer twee bloedingen in de hersenen op en bevindt zich in een niet-kunstmatige comateuze toestand in het ziekenhuis in Aken. Zijn ploeg besliste zaterdagavond uit koers te stappen.

Een heel bedrukte sfeer zondagochtend bij het vertrek van de afsluitende rit van de Baloise Belgium Tour in Tremelo, daags na het ongeval waarin 17 renners en twee motards betrokken waren. Nadat de eerste wedstrijdkilometers in stoet werden afgelegd, ging voor het aansnijden van de kasseizone te Manshoven, na 85 kilometer koers, het gashendel bij de renners helemaal open en gingen ook de hemelsluizen helemaal open. Ondanks de regen probeerden diverse renners slag om slinger een uitval op te zetten.

Bedrijvig Etixx-QuickStep

Guillaume Van Keirsbulck mocht als eerste de drie plaatselijke ronden, van elk 18,8 kilometer, in Tongeren aanvatten. Hij telde een handvol seconden voorsprong op een langgerekt peloton. Op 52 kilometer van de eindmeet kreeg hij het gezelschap van Iljo Keisse, Amaury Capiot, Toon Aerts, Sébastien Delfosse, Jimmy Janssens, de Zweed Jonas Ahlstrand, de Spanjaard Angel Vicioso, de Kazach Ruslan Tleubayev en de Duitser Tony Martin met de Nederlander Boy van Poppel. Voor Iljo Keisse en Sebastien Delfosse ging het allemaal te traag. Zij trokken op 35 kilometer van de eindmeet in de aanval en mochten de laatste plaatselijke omloop aanvatten met een voorsprong van 0:13. Ondertussen had Stijn Vandenbergh, derde in het klassement op 7 seconden van leider Dries Devenyns, tijdens de ‘Gouden Kilometer’ drie bonificatieseconden gesprokkeld.

Keisse en Delfosse gooiden op 15 kilometer van de finish de handdoek en lieten zich weer inlopen door het peloton. Wout van Aert zette daarna een aanval op. De Nederlander Tom Jelte Slagter glipte mee, naast de Fransman Sylvain Chavanel en de Italiaan Davide Vigano. Stijn Vandenbergh reed net op dat moment lek en moest samen met zijn ploegmakkers alle zeilen bijzetten om weer aansluiting te krijgen in de grote groep.

Waeytens wint ontregelde massaspurt

Op vijf kilometer van de finish kregen we een algemene hergroepering. Frederik Backaert probeerde de massasprint te ontlopen maar slaagde daar niet in. Met iets meer dan twee kilometer van de finish sloegen onder andere Edward Theuns en Wout van Aert, zonder veel erg, tegen de vlakte. In de daaropvolgende groepsspurt haalde Zico Waeytens het.

Devenyns wint Baloise Belgium Tour, Waeytens sprint naar ritzege
Foto: BELGA

Rituitslag

1. Zico Waeytens

2. Daniel McLay

3. Timothy Dupont

4. Baptiste Planckaert

5. Shane Archbold

6. Enrico Gasparotto

7. Niki Terpstra

8. Michel Kreder

9. Pieter Vanspeybrouck

10. Julien Vermote