Peeters zet inspectiedienst in: “Wielerwedstrijden moeten veiliger”

Print
Peeters zet inspectiedienst in: “Wielerwedstrijden moeten veiliger”

Foto: BELGA

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de wielerwedstrijden in België veiliger maken. Hij biedt de wielerbond daarvoor de medewerking aan van de inspectiedienst Welzijn op het Werk. Dat heeft hij aangekondigd in VTM Nieuws, daags na een zwaar ongeval in de Baloise Belgium Tour.

Profrenner Stig Broeckx raakte zaterdag zwaargewond bij een massale valpartij na de crash van twee moto’s. De koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour werd stopgezet.

“Profwielrenners zijn ook werknemers die te maken kunnen hebben met arbeidsongevallen”, aldus Peeters, die hoopt op een spoedig herstel van Broeckx. “Men staat daar soms te weinig bij stil.”

Peeters heeft de Belgische wielerbond laten weten dat hij de knowhow van de inspectiedienst Welzijn op het Werk ter beschikking stelt van profclubs en organisatoren. “Samen kunnen we een doorgedreven risicoanalyse maken en tot een draaiboek komen voor veiliger wedstrijden en een betere bescherming van wielrenners.”

“Wielerwedstrijden extra onder loep nemen”

In een persbericht geeft het kabinet-Peeters bijkomende uitleg. Zo hebben wielrenners wel met hun sportploeg een arbeidsovereenkomst waarop de welzijnswet van toepassing is, maar niet met de organisaties die de wedstrijden organiseren.

“Het ernstige ongeval van gisteren toont aan dat we het verloop van wielerwedstrijden met het oog op een verder doorgedreven veiligheid het best extra onder de loep nemen”, besluit Peeters. “Als minister van Werk wil ik profwielrenners beschermen tijdens wedstrijden die per slot van rekening hun job doen.”