Jambon wil stakende politiemensen desnoods opvorderen

Print

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat stakende politiemensen opvorderen indien ze weigeren stakende cipiers te vervangen. Dat heeft hij zondagochtend gemeld aan de vakbonden van de federale politie. Jambon betreurt dat de stakende cipiers hem daartoe dwingen.

Vrijdag waren er problemen met werkonwillige federale politiemensen in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis. De weekendshiften raakten wel ingevuld, maar de federale politie vreest maandag en dinsdag nieuwe problemen. Als minister van Binnenlandse Zaken kan Jambon stakende agenten opvorderen, indien hij dat 24 uur vooraf aankondigt.

Dat is nu dus gebeurd. “Het is de plicht van de minister van Veiligheid om de openbare orde en veiligheid te garanderen. Het instrument dat nu nog rest is dus het opvorderingsrecht”, aldus het kabinet-Jambon.

Jambon betreurt naar eigen zeggen dat hij de ongeziene maatregel moet bovenhalen. “Het is niet rechtvaardig dat cipiers, in tegenstelling tot politie en defensie, een situatie dermate op de spits kunnen doen lopen”, klinkt het nog.