Vakantie

Daarom misdragen passagiers zich op het vliegtuig

Print
Daarom misdragen passagiers zich op het vliegtuig

Foto: *

Maken schreeuwende kinderen je helemaal gek op het vliegtuig? Erger je je te pletter als de passagier voor je zijn zitje achteruit klapt? Dan ben je zeker niet alleen. In een kleine vliegtuigcabine op ettelijke kilometers boven de grond vertoeven brengt blijkbaar niet meteen het beste in mensen naar boven. Een Amerikaanse professor geeft tekst en uitleg.

Incidenten met weerbarstige of paniekerige vliegtuigpassagiers halen vaak de media. Onlangs nog zorgde de argwaan van een Amerikaanse ervoor dat een vlucht onherroepelijk uitgesteld moest worden omdat ze haar buurman, een Amerikaanse professor, ervan verdacht jihadistische codetaal neer te pennen. Een andere vrouw moest dan weer van een vliegtuig verwijderd worden, nadat ze helemaal door het lint ging omdat ze dacht dat het vliegtuig zou crashen. Maar wat drijft mensen er nu toe om zich zo te misdragen op het vliegtuig?

Volgens de Amerikaanse psycholoog Martin Seif valt dit niet te verklaren aan de hand van één eenduidig antwoord, meerdere factoren spelen een rol. In de Amerikaanse krant The Washington Post duidt hij dit als volgt: "Ongeacht of personen zich er al dan niet van bewust zijn, een vliegtuig is een unieke omgeving die ons confronteert met de ongemakkelijke waarheid dat we geen controle hebben over wat er met ons gebeurt, met als gevolg dat we ons net een tikkeltje minder zelfzeker voelen. Daarbovenop kunnen we geconfronteerd worden met een aantal angsten, die niet meteen aan vliegangst kunnen worden gekoppeld, maar wel indirect een grote invloed op ons kunnen uitoefenen, zoals hoogtevrees, claustrofobie, sociale fobie, smetvrees of angst voor een terroristische aanslag."

Onze angsten kunnen er dan ook voor zorgen dat we het moeilijk krijgen om op een rationele manier met mogelijke banale bedreigingen om te gaan."Als je angst ervaart, word je alerter," verklaart Martin Seif. "Je scant als het ware de wereld rondom je op zoek naar mogelijke bedreigingen, onopvallendheden die jij als niet helemaal normaal aanvoelt. In het dagelijkse leven ben je minder oplettend, omdat je voortdurend afgeleid wordt door andere zaken die je aandacht trekken. In het vliegtuig daarentegen heb je nauwelijks iets te doen en kan je geest gemakkelijk een loopje met je nemen."

Dergelijke angsten blijken ons ook vaker in publieke ruimtes te overvallen, zeker wanneer we opgesloten zitten in een afgesloten ruimte waar het moeilijk is om te ontsnappen. Dat vertelt Daniel Freeman, een psycholoog die aangesloten is bij de Universiteit van Oxford en gespecialiseerd is in paranoia. "Shockerende gebeurtenissen staan op ons netvlies gebrand en zijn helemaal gemakkelijk terug naar boven te halen. Wanneer dat gebeurt, zijn we moeilijk in staat om ons een correct beeld te vormen van de actuele kansen dat zoiets zich herhaalt. Er crashen nu eenmaal niet elke dag vliegtuigen en er worden er al zeker niet elke dag gekaapt."

 

 

 

 

 

 

Niet te missen