Di Rupo: “Ik heb geen enkele invloed op besluitname vakbonden”

Print
Di Rupo: “Ik heb geen enkele invloed op besluitname vakbonden”

Elio Di Rupo op de betoging van dinsdag 24 mei. Foto: BELGA

PS-voorzitter Elio Di Rupo ontkent dat hij ook maar enige invloed heeft op de besluitname van de vakbonden. Dat zegt hij zondag in de kranten van Sudpresse in een reactie op de verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zaterdag in L’Echo.

Reynders had onder meer gezegd dat de PS de sociale bewegingen voor politieke doeleinden gebruikt. ‘We baden in het surrealisme’, klonk het in een verwijzing naar de vele recente stakingen. Reynders verbaasde zich er ook over dat hij vrijdag Jean-Pascal Labille (PS), gewezen minister van Overheidsbedrijven, hoorde zeggen ‘dat er sociale problemen staan aan te komen bij bpost’. ‘Terwijl geen vakbondsman hierover al iets heeft laten vallen’, aldus Reynders.

En Reynders verbaasde zich ook over het feit dat PS-voorzitter Elio Di Rupo probeerde ‘zeggen dat het ABVV niet socialistisch is, nadat hij dinsdag was gaan betogen’. De conclusie van Reynders was duidelijk: ‘Tel je het ene op bij het andere, dan zie je dat de PS bezig is de sociale bewegingen te gebruiken voor politieke doeleinden.’.

‘Nooit gevraagd om val regering’

Maar dat betwist Di Rupo. ‘De vakbonden zijn onafhankelijk. Ik heb geen enkele invloed op hun besluitname’, aldus Di Rupo, die er ook aan toevoegt dat zijn partij ‘nooit heeft gevraagd om de val van de regering-Michel. Wat wij willen is dat de regering haar beleid wijzigt’.

Het toenemende aantal sociale bewegingen in het land is volgens Di Rupo een gevolg van het feit dat de bevolking het meer dan beu is. ‘Een groot deel van de Walen en Brusselaars voelt zich niet vertegenwoordigd door de MR in de regering’, aldus de PS-voorzitter. ‘De verklaringen van Didier Reynders zijn een manier om de ogen te sluiten ten aanzien van een regering die een ondraaglijk beleid voert’, concludeert de burgemeester van Bergen.