Module Internationaal Ruimtestation succesvol opgeblazen

Print
Module Internationaal Ruimtestation succesvol opgeblazen

De opblaasbare module kon na een eerdere mislukte poging dan toch ontvouwd worden. Foto: AFP/NASA

Het ontvouwen van de opblaasbare module, die vorige maand aan het Internationaal Ruimtestation ISS is vastgehecht, is na een eerste mislukte poging dan toch gelukt. NASA-astronaut Jeffrey Williams heeft de BEAM-capsule op ongeveer 400 kilometer van de aarde opgepompt via een ventiel.

Na de opblaasoperatie, die zeven uur duurde, opende Williams succesvol acht luchtreservoirs in de module. De capsule is nu een cilindervorminge kamer van ongeveer 3 op 4 meter, aldus de Amerikaanse ruimtevaartautoriteiten.

Op 16 april is de BEAM van Bigelow Aerospace vastgehecht aan de Tranquillity-module van het ISS na te zijn aangevoerd door een onbemande Dragon-capsule.

Het betreft een experiment als voorloper van opblaasbare ruimtestations of van extra woon- en leefruimtes voor verre missies, zoals naar Mars, of zelfs voor een ruimtehotel. Bedoeling is onder meer na te kijken of de BEAM bestand is tegen de extreme condities in het absolute luchtledige. Opvarenden van het ISS zullen de module twee tot drie keer per jaar binnenzweven om ze te testen op straling en de eventuele inslag van objecten. De demonstratie van de BEAM zou twee jaar duren.