© BELGA

Steve Darcis vecht als een leeuw, maar kan Djokovic niet verrassen

Onze landgenoot Steve Darcis (ATP-161) is uitgeschakeld in de tweede ronde op Roland Garros. Een grote verrassing is dat niet want de Luikenaar moest in Parijs de baan op tegen Novak Djokovic (ATP1). Toch liet Darcis flitsen van zijn klasse zien en de Serviër moest zijn beste tennis serveren om in drie sets te winnen: 7-5, 6-3, 6-4.

maj

Djokovic wilde op Suzanne-Lenglen Court de wedstrijd meteen in handen nemen en won ook de eerste drie games. Luikenaar Darcis leek aanvankelijk wat onder de indruk maar vocht terug en won op zijn beurt de volgende drie games op rij: 3-3. De twee hielden nadien gelijke tred maar Djokovic kon de eerste set na exact een uur tijd toch winnen met 7-5.

Knappe punten

Djokovic brak ook in de tweede set meteen door de service van onze landgenoot. Darcis - pas sinds februari terug uit blessure - kreeg het vooral fysiek lastiger en kon deze keer niet terugvechten. De Luikenaar scoorde wel enkele knappe punten maar moest het hoofd buigen met 6-3.

Wie dacht dat de derde set een maat voor niets zou zijn, zat ernaast: Darcis liep uit tot 3-2, vooraleer zijn tegenstander het welletjes vond en er 5-3 van maakte. In het opslagspel van Darcis kreeg Djokovic een eerste kans om de wedstrijd te beslissen, maar de Luikenaar weigerde te plooien. Het spelletje erna was het toch raak voor de Serviër: 6-4.

© BELGA

Einde verhaal Darcis

Darcis stond sinds februari aan de kant met een polsblessure, maar maakte met een kwartfinale in het Challengertoernooi van Bordeaux eerder deze maand een geslaagde comeback. Hij kon zich via de kwalificaties plaatsen voor de hoofdtabel in Parijs en in de eerste ronde nam hij in drie sets vlot de maat van de Turk Marsel Ilhan (ATP 198).

Davis tegen Goliath

Darcis en Djokovic stonden voor het eerst tegenover mekaar op een grandslamtoernooi. Onze landgenoot maakte in Rome (2008) en Miami (2015) wel al kennis met de kwaliteiten van “Nole”, die beide partijen toen in twee korte sets won.

Het verschil in palmares tussen de twee is dan ook groot: de 29-jarige Serviër boekte al 64 toernooizeges, waarvan elf Grand Slams, en staat al tweehonderd weken lang op de eerste plaats in het ATP-circuit. Darcis komt aan twee zeges.

Dit jaar wel prijs?

“Nole” boekte tegen Darcis dan wel zijn 50e overwinning op het gravel van Parijs, maar kon Roland-Garros nog niet winnen. Djokovic, die het Australian Open zes keer won, Wimbledon drie keer op zijn palmares zette en het US Open twee keer, stond wel al drie keer in de finale. Vorig jaar liet de 29-jarige Serviër zijn eerste eindzege in Parijs door de vingers glippen: in de finale verloor hij in vier sets (6-4, 4-6, 3-6, 4-6) van de Zwitser Stan Wawrinka.

© BELGA