© EPA

India test met succes mini-spaceshuttle

Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO heeft maandag voor het eerst en met succes een herbruikbaar ruimtetuig getest als een stap naar een eigen spaceshuttleprogramma.

Om 03.30 uur Belgische tijd steeg van op de lanceerbasis Sriharikota een raket op die op 70 km hoogte de RLV-TD alias “Demonstrator van herbruikbaar lanceersysteem” losliet, zo zei woordvoerder DP Karnik van de ISRO.

Het toestel met vleugels maakte dan een manoeuvre van 180 graden, keerde terug in de atmosfeer en plofte gecontroleerd, 500 km verder, in de Golf van Bengalen. “De missie is succesvol afgerond”, zei Karnik.

Het testmodel van een spaceshuttle had een diameter van zowat een meter, zowat zes keer kleiner dan het actuele ontwerp van echt ruimtetuig.

Volgens de Indiase ruimtevaartexpert Ajay Lele zijn de VS het enige land dat over operationale technologie voor een spaceshuttle beschikt, maar het nam zijn shuttles in 2011 uit dienst. Rusland en China gebruiken sferische capsules om astronauten naar en van de ruimte te transporteren.

New Delhi trok zowat veertien miljoen dollar uit en had vijf jaar nodig om het eerste vluchtmodel van het programma te ontwikkelen, meldde de omroep NDTV.

Binnen tien tot vijftien jaar moet er een vluchtwaardig echt model zijn. Voordien zouden er nog twee prototypes worden getest.

Met de nieuwe techniek wil het land de kosten voor transport naar de ruimte van satellieten en andere nuttige ladingen drukken. Nu kost het zowat 20.000 dollar om één kilo in de ruimte te brengen.