© rr

“Piloot MS804 sprak vlak voor crash minutenlang met luchtverkeersleiders”

Sprak de piloot van het neergestorte EgyptAir-vliegtuig minutenlang met de luchtverkeersleiders voor zijn toestel crashte? Volgens de Franse tv-zender M6 was dat het geval. Mohamed Shoukair zou gezegd hebben dat er veel rook was aan boord.

Guy Stevens

Wat is de aanleiding voor de crash van vlucht MS804? Nog steeds hebben de onderzoekers geen antwoord op die vraag. Toch lijken ze steeds minder rekening te houden met een terreuraanslag, zeker nadat nieuwe informatie aan het licht gekomen is.

© AFP

Aanvankelijk werd gezegd dat het radiocontact met de Airbus A320 helemaal verbroken werd, maar volgens de Franse tv-zender M6 was er voordien wel minutenlang contact tussen de piloot van de Airbus A320 en de luchtverkeersleiders.

De piloot, Mohamed Said Shoukair, zou contact opgenomen hebben om in paniek te zeggen dat er veel rook was in het vliegtuig en hij zich aan het klaarmaken was voor een noodlanding. Minutenlang overleg zou er geweest zijn tussen de twee, waarna het contact verbroken werd en het vliegtuig dus neergestort is.

Die nieuwe informatie lijkt erop te wijzen dat er inderdaad brandalarm was aan boord van het vliegtuig, zoals vrijdagavond al gezegd werd. Die informatie lijkt nu te kloppen.

Vlucht MS804 van EgyptAir is op donderdag 19 mei neergestort boven de Middellandse Zee. Het vliegtuig was op dat moment onderweg van Parijs naar Caïro.

© AFP

MEER OVER DE VLIEGTUIGCRASH »