slangen op maandag

Noël Slangen: “NMBS, arrogante schoften. Knoeiende en kliederende nietsnutten”

Print
Noël Slangen: “NMBS, arrogante schoften. Knoeiende en kliederende nietsnutten”

Foto: Jimmy Kets

Schoften. Arrogante schoften. Knoeiende en kliederende nietsnutten. Pseudo-ambtenaren die bij iedere vraag een glazige, communistische blik opzetten. Maar kapitalistisch en gulzig zijn als het op hun premies aankomt. Stationnetjes en stopplaatsen als likjes uitdelend aan de broodheren die hen vast benoemd hebben. Maar voor de rest amateurs zonder visie en zonder enig maatschappelijk engagement.

Als ik niet beleefder aangelegd was, zou ik met die woorden reageren op het verslag van het NMBS-bezoek aan Limburg uit deze krant. Gelukkig ben ik een gematigd mens en beperk ik me tot de vaststelling dat die mensen verkeerd begrepen moeten zijn. Misschien moeten we gewoon om wat meer uitleg vragen bij hun uitspraak dat de Limburgers ondankbaar zijn voor alles wat de NMBS voor deze provincie doet.

Bedoelen ze dat we dankbaarder moeten zijn voor het feit dat in het Maasland geen treinen rijden en we op die manier de Maaslanders houden waar ze thuis horen? Hebben ze het over het beestenvervoer van onze kinderen die buiten Limburg studeren, zodat die verwende apen de eenvoudige dingen des levens leren appreciëren? Of misschien over de voortdurend toenemende duur om naar Brussel te sporen, zodat we beseffen dat Limburgers in dat hellegat niet thuis horen? Of moeten we dankbaar zijn voor het station van Hasselt, waarvan wij denken dat het een aftandse bouwval is maar die eigenlijk een geschiedkundige schenking is van de NMBS? Een uitbreiding van Bokrijk in Hasselt. Dank ook dat we minder stations hebben dan de rest van ons land, want zo’n station, dat trekt toch alleen maar daklozen aan. Dat ze daar in de provincies die zo stevig bediend werden met halteplaatsen en stationnetjes nog niet aan gedacht hebben? Ook dank om ons terecht te wijzen dat de trein van 6 uur ’s morgens naar Antwerpen te leeg is. We mogen namelijk niet vergeten dat we boeren zijn, die samen met de haan uit de veren moeten. Dan zijn die treinen ook mooi op tijd in Antwerpen voor dat luie volk dat daar niet uit zijn bed geraakt. En tenslotte dank voor de bijdrage van de NMBS om onze provincie klimaatneutraal te maken. Want als er geen parkings aan de stations zijn, rijden er ook geen wagens naar toe. Van een geniale eenvoud eigenlijk. Dank U, NMBS, dank U, dank U!

Het enige waarmee de NMBS ons nu nog plezier kan doen, is dat ze voor ons zilverpapier zouden inzamelen. Dat zou handig uitkomen. Met dat zilverpapier kunnen we dan onze Limburgse beleidsmakers in Brussel betalen. Want zolang zij er niet in slagen om de NMBS haar plicht te laten doen voor onze provincie is dat hetgeen wat ze verdienen. Zilverpapier.