© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

© Chretien Paesen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jachtclub HYAC hijst Blauwe Vlag

Het Hasseltse HYAC, de jachtvereniging aan de kanaalkom, ontving voor de zevende keer de Blauwe Vlag. De vlag wordt uitgereikt door de Bond Beter Leefmilieu aan jachthavens die een bijzondere ecologische pijler hebben in hun werking.

Chretien Paesen

HYAC ontving de Blauwe Vlag voor haar milieuvriendelijke inspanningen. Bezoekers die aanmeren moeten afval gescheiden storten in een eigen containerparkje. Het water in de scheepsrompen wordt in afzonderlijke containers opgeslagen omdat het mogelijk met olie is vervuild. Het zijn slechts enkele maatregelen die de Bond Beter Leefmilieu ertoe gebracht hebben om de Blauwe Vlag andermaal aan de Hasseltse jachtvereniging te geven. Schepen van o.a. milieuzaken Joost Venken hees, samen met het bestuur van HYAC, de trofee aan de havenmast.Het clublokaal van HYAC ligt een beetje verscholen aan de waterkant van de kanaalkom. Al 27 jaar is HYAC de thuishaven voor varende Limburgers, voornamelijk Hasselaren. Momenteel meren er een 80-tal boten en telt de vereniging 120 leden. Over het elitair imago is voorzitter Raymond Cuykx kort: “Leden die met een boot van 50.000 euro bij HYAC hun thuishaven hebben zijn evenzeer welkom als de eigenaars van een 1.000.000 kostende jacht. Er wordt daarin geen onderscheid gemaakt.”

Jaarlijks ontvangt de jachtclub HYAC tot 500 vreemde boten die Hasselt aandoen. Meestal verblijven ze 2 tot 3 dagen alvorens verder te varen. De meeste opvarenden verkennen dan graag de stad. Havenmeester Van Woensel bezorgt hen de toeristische informatie en help hen op weg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio