Op het dak met Goedele: "Verleef zeen is wiej in de böks sjiete"

Frieda Van Wijck heeft hoogtevrees, maar durfde het toch aan om het dak op te gaan met Goedele. En ze toverde zowaar enkele Maaseikse spreekwoorden tevoorschijn. Tien bekende Limburgers gaan te biecht bij Goedele Liekens op het dak van Het Belang van Limburg. Ze praten over hun liefde, ergernis en passie voor Limburg.

Frieda gaat niet op de rand van het dak staan, daarvoor heeft ze te veel hoogtevrees. Maar ook in het midden heeft ze een goed zicht op de contouren van Hasselt, waar een groot deel van haar familie woont. “Ik ben van Maaseik, en voor Maaseikenaren was Hasselt toch altijd de grote stad”, vertrouwt ze Goedele

toe. “Toen ik jong was, wilde ik hoe dan ook méér zien dan Maaseik en Hasselt, dus ben ik in Leuven gaan studeren. Wat in Maaseik scheef bekeken werd, kon in Leuven allemaal: je hoefde niet naar de mis, je mocht laat uitgaan… Een wereld ging open.”

Frieda vertelt ook het verhaal dat ze vroeger kapster wilde worden, en ze blijkt nog steeds van de stiel te houden: “Enkele mannen komen bij mij thuis hun haar laten knippen”, zegt ze. “Als ik destijds mijn plannen had doorgezet, had ik nu zeker een bloeiende kapperszaak. Een schaar die door nat haar gaat, dat geeft me nog altijd een kick. Voor mij is het bijna iets erotisch.”

Tony, de 88-jarige vader van Frieda bracht in 2014 een boek uit met Maaseikse spreekwoorden. En dat boek heeft Frieda meegebracht. “Vandaag muulke en lek, mürge klüppelke en stek”, gooit ze Goedele, die er niets van begrijpt, voor de voeten. “En wat dacht je van deze: Verleef zeen is wiej in de böks sjiete: eederein zuut 't, mer dich allein hübs det spesjiaal werm geveul.” En ook haar ode aan Limburg brengt ze in het Maaseiks: “Limburg, ik ben

hier weggegaan, maar misschien kom ik nog terug. Want er is een Maaseiks spreekwoord dat zegt: Zet ne kwakkert op ne stool, hè springt trök in z'n pool.” Altijd welkom, Frieda.

Bekijk meer video's van 'Op het dak met Goedele'