Opvallend: buiten Limburg volgen onze jongeren vaak richtingen die ook hier beschikbaar zijn

55 procent Limburgers studeert in eigen regio

Print

“Van de 2.300 18-jarige Limburgers die naar een universiteit gaan, kiezen er 1.500 voor ons”, klinkt het bij de UHasselt. Foto: Serge Minten

Hasselt -

Iets meer dan 55 procent van de Limburgse studenten kiest voor hoger onderwijs in eigen provincie. “Dat is goed, maar het betekent dat nog altijd bijna 45 procent buiten Limburg naar een hogeschool of universiteit gaat”, zegt Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA) die de cijfers opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Opvallend genoeg kiezen ze dan vaak voor richtingen als sociaal werk, bedrijfsmanagement of verpleegkunde, die je ook in Limburg kan volgen.”

“Van de Limburgse jongeren stroomt 39 procent door naar het hoger onderwijs”, zegt Jos Lantmeeters. “Dat is minder dan het Vlaams gemiddelde van 44 procent. Net daarom wil de rector van de Universiteit Hasselt tien nieuwe richtingen. Hij gaat ervan uit dat je meer studenten in het hoger onderwijs krijgt, als je het aanbod verhoogt.”

Lantmeeters wilde van minister Crevits weten hoeveel Limburgse jongeren nu al binnen de eigen provincie studeren. Uit de cijfers blijkt dat 14.552 studenten die in Limburg wonen ook in deze provincie naar een hogeschool of universiteit gaat, 11.626 Limburgers studeren buiten de provincie. In Antwerpen (68 procent), Oost-Vlaanderen (77 procent), Brussel (79 procent) kiezen ze vaker voor onderwijs in eigen streek. Vlaams-Brabant is een vreemde eend in de bijt. “Daar studeert amper 43 procent van de jongeren in eigen provincie. Ondanks het grote aanbod van Leuven trekken er toch nog 3.750 studenten vanuit Vlaams-Brabant naar de VUB. Dat moet ik Rik Torfs (KU Leuven-rector, red.) toch even laten weten”, lacht Lantmeeters. West-Vlaanderen is de provincie met het minst aantal studenten in eigen regio: amper 40 procent.

UHasselt vs. KU Leuven

“Interessante cijfers”, zegt UHasselt-rector Luc De Schepper. “Maar eigenlijk vertekenen ze het beeld omdat je hogescholen samentelt met universiteiten. Want wie aan een hogeschool studeert, kiest vaker voor onderwijs in eigen provincie dan wie naar de universiteit gaat. Je zou eigenlijk moeten kijken naar de 18-jarigen en de keuze analyseren die zij maken. Van de 2.300 18-jarige Limburgers die naar een universiteit gaan, kiezen er 1.500 voor Hasselt. Van de resterende 800 kiest dan bijna 90 procent voor Leuven. Tien jaar geleden waren die verhoudingen omgekeerd. André Oosterlinck (rector in Leuven van 1995 tot 2005, red.) kon in zijn tijd nog zeggen dat de KU Leuven de grootste universiteit van Limburg was, maar dat klopt niet meer.”

De groei van de UHasselt is voor een groot stuk te danken aan nieuwe richtingen zoals rechten en handelswetenschappen.

Maar er wordt gedacht aan uitbreiding. Welke richtingen er eventueel bijkomen, leest u dit weekend in Het Belang van Limburg .

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio