© rr

OVERZICHT. Bolwerk van veel gissen en foute informatie

Er is nog veel onduidelijkheid over het verdwenen vliegtuig MS804 van Egyptair, dat woensdagavond opsteeg in Parijs maar nooit in Caïro is aangekomen. Hoewel alles wijst op een bom aan boord, kunnen andere pistes nog niet worden uitgesloten. Het mysterie leidt tot veel giswerk en foute informatie, ook op sociale media. Een overzicht:

boj

Dit zijn geen wrakstukken van MS804

© Twitter

“De eerste foto van de brokstukken van #EgyptAirMS804 op de Middellandse Zee.” Dat meldde The Cairo Post op Twitter. In realiteit ging het om een foto van een andere vliegtuigcrash. Op de foto is te zien hoe de marine van Bangladesh het wrak van een vliegtuig onderzoekt dat op 9 maart 2016 is neergestort in de Golf van Bengalen.

Er circuleren nog andere beelden van wrakstukken van vlucht MS804 op sociale media, maar tot op heden is er nog geen enkele bevestiging gekomen van officiële bronnen.

EgyptAir heeft donderdagavond ook de eerdere mededeling dat het wrak van het vermiste vliegtuig gevonden is in de Middellandse Zee, weerlegd. Aan CNN zei de luchtvaartmaatschappij dat de wrakstukken niet van de Airbus A320 zijn.

“Wij nemen onze woorden terug over het vinden van het wrak omdat wat we aantroffen geen onderdeel van ons vliegtuig is. De zoektocht en de reddingstocht zijn dus nog steeds aan de gang”, zo zei vicevoorzitter van EgyptAir Ahmed Adel.

Voorzitter Athanassios van de Griekse Commissie voor de Veiligheid in de Luchtvaart had die bewering eerder donderdagavond al weerlegd, toen hij zei dat de brokstukken die in de buurt van waar het toestel van EgyptAir zou zijn neergestort werden teruggevonden “niet van een vliegtuig” waren. “Wat is gevonden, is een stuk hout en weefsels die niet van een vliegtuig kunnen zijn”, benadrukte Athanassios.

Dit brandend vliegtuig is niet van EgyptAir

Op het internet en in enkele media waren zogezegd beelden opgedoken van het vliegtuig tijdens de fatale nacht van 19 mei. Maar de video, waarop een brandend object in de hemel is te zien, is niet nieuw. het gaat om een ‘vuurbal’ boven Palm Desert in de Amerikaanse staat Californië die in december vorig jaar oip YouTube is gezet.

Deze man had geen familie aan boord

© Twitter

“@Egyptair Mijn moeder was aan boord van het vliegtuig. Ik ben bang. Zeg me wat ik moet doen, alstublieft.” De boodschap van ‘Downfonso’ op Twitter was hartverscheurend, maar klopt niet.

Het gaat om een zogenaamde troll, iemand die op het internet emotionele reacties wil uitlokken met verkeerde informatie. De foto die deze persoon gebruikte, is van de Amerikaans-Mexicaanse Jenni Rivera, die op 9 december omkwam in een vliegtuigcrash.

ISIS heeft aanslag niet opgeëist

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gerucht dat Islamitische Staat (ISIS) de aanslag heeft opgeëist, is niet waar. Er was zogezegd een audioboodschap opgedoken waarin de terreurorganisatie het had over de crash van EgyptAir, maar het gaat om een oudere opname. Daarin werd de aanslag op het Russische vliegtuig boven de Sinaï-woestijn in november 2015 opgeëist, zoals deze Franse journalist ontdekte.

© AWD News

Sommige sites hebben ook bevestigd, zonder bewijs, dat jihadi’s de verantwoordelijkheid voor de crash hebben opgeëist. Het is nog niet eens zeker dat het om een terreuraanslag ging, al wordt die piste niet uitgesloten.

MEER OVER DE VLIEGTUIGCRASH »