Onderhandelingen tussen Geens en cipiersvakbonden leveren geen akkoord op

Print
Onderhandelingen tussen Geens en cipiersvakbonden leveren geen akkoord op

Foto: BELGA

De onderhandelingen rond de impasse in de Brusselse en Waalse gevangenissen hebben ook donderdagavond na meer dan vijf uur niets opgeleverd. Rond 22.45 uur gingen de minister van Justitie Koen Geens en de overheidsvakbonden voor de gevangenissen zonder akkoord uit elkaar. Vrijdag worden de gesprekken verdergezet.

“Het is een marathon. Dit is de zevende vergadering. Morgen zullen we aan de achtste vergadering beginnen”, zei Geens na afloop van de onderhandelingsavond.

“We moeten elkaar halverwege vinden, ik ben daar al. Het moment om te springen is niet ver meer af. Alleen zijn er sommigen die niet nat willen worden, ik heb dat ook wel eens maar nu niet, dan moet je wachten tot iedereen klaar is met zijn zekerheden te verwerven”, zei Geens.

Tijdens de onderhandelingen werd er onder andere besproken hoe de 480 extra cipiers over de gevangenissen verdeeld zullen worden. “Het knelpunt blijft echter dat bepaalde mensen nog steeds denken dat we het gevangeniswezen zonder enige besparing door deze legislatuur kunnen krijgen”, zei Geens.

“Mijn geduld is eindeloos”

Hoeveel geduld kan een minister eigenlijk tonen? “Mijn geduld is eindeloos, mijn portefeuille niet”, besloot minister Koen Geens.

De Vlaamse vakbondsmensen van ACOD en ACV wensten na afloop geen commentaar te geven. Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA wilde wel reageren. “Als de minister zegt dat het tijd is om te springen, dan wil ik wel weten of dat in het diepe en niet in het ondiepe is.”

Vrijdag om 16 uur zullen alle betrokken partijen opnieuw rond de tafel zitten.