Steeds meer vluchtelingenkinderen belanden in de slavernij

Print
Steeds meer vluchtelingenkinderen belanden in de slavernij

Foto: AFP

Criminele bendes die zich bezighouden met mensensmokkel profiteren van de vluchtelingencrisis in Europa. Vooral vluchtelingenkinderen zijn het slachtoffer. Ze verdwijnen uit het zicht van de autoriteiten en worden gedwongen tot slavernij in onder meer de seksindustrie. Dat blijkt uit een rapport over mensensmokkel dat de Europese Unie donderdag vrijgaf.

Uit dat rapport blijkt dat bijna 96.000 alleen reizende vluchtelingenkinderen in 2015 asiel aanvroegen in Europa. Dat is ongeveer een vijfde van het totale aantal vluchtelingenkinderen. Maar minstens 10.000 daarvan zijn uit het zicht verdwenen van de autoriteiten sinds ze aankwamen in Europa.

Kindersmokkel is verergerd door migrantencrisis

Het EU-rapport geeft geen schatting van het aantal dat in de handen is gevallen van criminele organisaties, maar waarschuwt wel dat kindersmokkel “door de huidige migrantencrisis verergerd is”. Kinderen lopen het risico om dubbel slachtoffer te worden, aangezien ze als daders van misdrijven worden gezien als ze gevonden worden door de autoriteiten.

“Georganiseerde misdaadbendes kiezen vaak voor kindersmokkel omdat kinderen gemakkelijk zijn om te rekruteren en te verplaatsen. Ze kunnen die kinderen ook relatief goedkoop en discreet onder controle houden”, staat in het EU-rapport.

Verhandelde kinderen tussen zes maanden en tien jaar oud worden doorgaans verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 8000 euro. In extreme gevallen kan dat bedrag zelfs oplopen tot 40.000 euro.

Slachtoffers komen vooral in de seksindustrie terecht

Autoriteiten van de EU registreerden in 2013-2014 15.846 slachtoffers van mensenhandel, waaronder 2375 kinderen. Maar de auteurs van het rapport denken dat het echte cijfer nog veel hoger ligt. Meer dan twee derde van de verhandelde mensen kwam in de seksindustrie terecht.

Nog maar topje van de ijsberg

De officiële statistieken over deze “verachtelijke handel” zijn nog maar het topje van de ijsberg, volgens Catherine Bearder, lid van het Europees Parlement namens de Liberal Democrats (ALDE). Slachtoffers van mensenhandel komen pas in het vizier wanneer ze ontsnappen of worden opgepakt. “Slechts zeer weinigen worden gered door de autoriteiten, ik vind dat schokkend. Veel te vaak ziet de politie enkel de misdaad, en niet de persoon. Men ziet hen als illegale immigranten”, aldus Bearder.

EU-wetgeving verplicht landen om slachtoffers van mensenhandel te voorzien van minstens 30 dagen van herstel, met inbegrip van huisvesting, medische behandeling en juridisch advies. Bearder wil dat die termijn verlengd wordt. “We zijn al veel beter geworden in het opvangen en beschermen van mensen die slachtoffer werden van verkrachting, maar deze meisjes werden iedere avond opnieuw verkracht. Ik vind dat we hen langer moeten steunen, en hen meer moeten helpen met het heropbouwen van hun leven.”

Bearder wil ook dat de regeringen de migrantencrisis beter gaan aanpakken. “Wanneer die migranten aankomen in Europa, worden ze niet goed opgevangen, waardoor ze natuurlijk het perfecte doelwit vormen voor mensenhandelaars.”

Het afgelopen jaar werden 250 vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd in gezamenlijke operaties ondersteund door Interpol.