FIFA-voorzitter Infantino: “Oordeel niet op basis van speculaties”

Print
FIFA-voorzitter Infantino: “Oordeel niet op basis van speculaties”

Foto: AP

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft donderdag gereageerd op de kritiek aan het adres van de Wereldvoetbalbond na het ontslag van Domenico Scala. “Na de gebeurtenissen van vorig jaar begrijp ik het scepticisme van het grote publiek. Maar nu moet de FIFA beoordeeld worden op zijn daden en niet op overhaaste conclusies of speculaties”, laat de opvolger van Sepp Blatter optekenen in de Zwitserse krant Neuen Zürcher Zeitung.

Scala was tot afgelopen zaterdag de voorzitter van de auditcommissie die toezicht houdt op het functioneren van de FIFA. Met zijn ontslag protesteerde de Zwitser tegen een maatregel van Infantino, die volgens hem de onafhankelijkheid van zijn commissie ondermijnt. Het aftreden van Scala kwam een dag na het 66e FIFA-congres in Mexico-Stad. Daar werd een besluit aangenomen dat de raad van bestuur van de FIFA de macht geeft om zelf te kiezen wie er in de verschillende onafhankelijke commissies zal zetelen.

“De raad van bestuur kan nu leden voorlopig toewijzen aan commissies. Die maatregel was noodzakelijk. We hebben verkiesbaarheidstesten gehouden waaruit blijkt dat er niet genoeg capabele kandidaten zijn. Commissieleden die hun macht misbruiken of voorwerp zijn van een onderzoek kunnen ook meteen uitgesloten worden. Die laatste maatregel kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden en met respect voor de rechtsprincipes genomen worden”, legt Infantino uit in het Zwitserse dagblad. “Zonder die besluiten kon de FIFA voor het volgende FIFA-congres in mei 2017 geen veranderingen doorvoeren. De FIFA benadrukt dat de maatregelen slechts gelden tot dat 67e congres.”