Franse Sportminister: “Een veiligheidsagent per honderd supporters in bepaalde fandorpen”

Print
Franse Sportminister: “Een veiligheidsagent per honderd supporters in bepaalde fandorpen”

Foto: AFP

Patrick Kanner, de Franse minister van Sport, heeft donderdag bevestigd dat er tijdens het EK in de fandorpen kan voorzien worden in één veiligheidsagent per honderd supporters. De Franse autoriteiten verwachten tijdens het toernooi (10 juni - 10 juli) tot zeven miljoen supporters in de tien gaststeden.

“Nooit is een evenement zo beveiligd geweest als het komende EK”, verklaarde Kanner. “Er zullen buitengewone veiligheidsmaatregelen genomen worden.”

Deze maatregelen vertalen zich in de massale aanwezigheid van veiligheidspersoneel in de fandorpen, locaties waar duizenden supporters samenkomen om de wedstrijden te volgen. In één van de fandorpen in Parijs, het Champ de Mars, zullen er, voor 92.000 toegelaten fans, tussen de acht- en negenhonderd agenten aanwezig zijn.

“Het aantal agenten zal echter variëren naargelang de match en de stad waarin het fandorp opgesteld is”, zo vervolgde de Sportminister. “Overal waar mensen massaal samenkomen bestaat een risico, maar er mag geen angstklimaat ontstaan.”

Tienduizend militairen

Door het huidige terreurklimaat is de veiligheid meer dan ooit een issue op het EK. Het veiligheidsbudget ligt dubbel zo hoog als initieel gepland. De beveiliging van de fandorpen zal 24 miljoen kosten, en die van de stadions, uitvalsbasissen van de 24 clubs en de officiële hotels maar liefst 34 miljoen. Daarnaast zullen tienduizend militairen ingezet worden om de veiligheid te waarborgen van onder meer het openbaar vervoer.

Eerder had ook al de Franse eerste minister Manuel Valls te kennen gegeven dat supporters in de fandorpen op evenveel beveiliging kunnen rekenen als in de stadions.