Voorzitter White Star haalt zwaar uit naar Belgische voetbalbond

Print
Voorzitter White Star haalt zwaar uit naar Belgische voetbalbond

Foto: Kms

Charles Simar, de voorzitter van WS Brussel, heeft donderdag zwaar uitgehaald naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “Racisme en complottheorieën treffen zij die het verdienen. Ik zit in het voetbal voor mijn plezier en uit liefde voor de sport, niet voor zwendel en fraude”, stelt Simar in een emotioneel persbericht.

“De recente problemen tussen de Rode Duivels en de KBVB hebben me overtuigd: de voetbalwereld staat op zijn kop”, opent Simar zijn verklaring met een kwinkslag naar de perikelen rond de portretrechten van het WK in Brazilië. “Ik zit in het voetbal voor mijn plezier en uit liefde voor de sport, niet voor zwendel en fraude. WS Brussel heeft in ieders ogen de titel in tweede klasse met voorsprong verdiend. Het werk van mensen die risico’s nemen en dagelijks werken in het belang van het voetbal wordt ongedaan gemaakt door enkele personen in het professionele voetbal. ‘Charles, wat doe je met die grote zwarte man? Met Bico aan je zijde zal je nooit een licentie krijgen’ waren de woorden van licentiemanager Nils Van Brantegem op de dag dat we moesten verschijnen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Zulke uitspraken dompelen me in diepe rouw.”

Racisme en complottheorieën

De voorzitter van White Star vervolgt zijn betoog met een aantal (retorische) vragen. “Is dat waar sport om draait? Zijn dat de waarden waar de KBVB voor staat? ...? De bond voorkomt dat de kampioen in tweede klasse promoveert naar de hoogste afdeling. Erger zelfs, de bond wil de kampioen laten zakken naar de derde afdeling? Racisme en complottheorieën treffen zij die het verdienen.”

“Wij hopen dat de sportministers het voetbal in handen nemen, want sommigen denken dat ze boven de wet staan”, wendt Simar zich tot de politieke wereld. “Zodra de juridische procedures die WS Brussel heeft aangespannen om zich te verdedigen ten einde zijn, stap ik definitief uit de voetbalwereld. De bal is er duidelijk niet meer rond. Mijn waarden liggen elders.” In september 2015 diende Simar zijn ontslag bij White Star al in uit onvrede met de voetbal- en politieke wereld, maar hij verliet “zijn club” uiteindelijk toch niet.

Geen licentie

White Star Brussel kroonde zich op de slotspeeldag tot kampioen in de Proximus League. De Brusselse club kreeg evenwel geen licentie van de Belgische voetbalbond en kreeg ook voor het BAS nul op het rekest. Daardoor mag de club van sterke man John Bico volgend seizoen niet spelen in de hoogste voetbalklasse en zakt het naar de eerste amateurreeks. WS Brussel trekt nog wel naar de burgerrechter om de beslissing van het BAS aan te vechten, maar die procedure werkt niet opschortend. Daardoor mag Eupen zich als runner-up in de tweede klasse opmaken voor 1A.