Vriendin Yasin: “Ik zal de dood van Yasin mijn hele leven moeten meeslepen”

Print
Vriendin Yasin: “Ik zal de dood van Yasin mijn hele leven moeten meeslepen”

Hasan Bayazit Foto: Tom Palmaers

Tessenderlo / Tongeren -

“Mijn vriend is van mij weggerukt en dat zal ik voor de rest van mijn leven moeten meeslepen. Yasin zocht nooit ruzie of problemen”, vertelde donderdag de 26-jarige Jolien, de vriendin van Yasin, in het Tongerse hof van assisen. Volgens een geëmotioneerde Jolien zat Yasin nog boordevol plannen. Na Yasins vriendin getuigden de drie oudere zussen.

Net als Jolien waren de drie zussen er getuige van dat Hasan Bayazit te pas en te onpas aan de woning van moeder Fatma opdaagde. Volgens de getuigen uitte Hasan dreigementen en kwam hij aan de venster staan. Hij bedreigde eenmaal het kind van de 34-jarige zus van Yasin, maar Bayazit ontkende dat formeel.

Volgens de drie zussen was het gezin Yilmaz een warm, gezellig en speels gezin. “We hadden elk ons eigen leven, maar we waren een team. Yasin was ons jongere broertje. Hij was het beu dat Hasan overal opdaagde. Het was een grote verantwoordelijkheid dat hij zijn moeder moest beschermen. Yasin was het moe. Hij had er schrik voor dat er iets met zijn moeder zou gebeuren. Hij voelde zich niet goed. Yasin voelde zich machteloos”, vertelden de zussen.

Twee maanden voordat Hasan Yasin doodstak was er al een incident geweest, waarbij Hasan tijdens een schermutseling met Yasin een dubbele kaakbreuk had opgelopen. “Hasan wilde Yasin uit de wagen sleuren en Yasin heeft zich gewoon verweerd. Volgens ons was die kaakbreuk een vernedering voor Hasan”, aldus de zussen die het er moeilijk mee hadden dat de politie nooit iets heeft kunnen doen. “Hasan had zich altijd al uit de voeten gemaakt, als de politie arriveerde. Ik heb nog gezegd dat als de politie niet ingreep, dat er dan nog doden zouden vallen. Die bewuste 22 april wist ik dat er iets ging gebeuren”, vertelde A., de 33-jarige zus, die Hasan Bayazit als dader aanwees, toen die na het neersteken van Yasin rustig buiten aan zijn vensterbank stond.

De vriendin van de overleden Yasin bevestigde dat iedereen nog bang is van Bayazit. “Hij zal er wel van genieten om dat te horen. Ik denk dat Hasan gewoon wilde dat iedereen bang van hem zou hebben. Die blik en die grijns. Hij heeft me nooit iets gedaan, maar het was wel angstaanjagend. Hasan kwam in het begin bij Fatma thuis, als de kinderen er niet waren. Later hing hij constant rond het huis. Yasin had ook schrik en had een hond, een Mechelse scheper, aangeschaft. Hasan zag Yasin als een soort bescherming voor zijn moeder. Hasan zag Yasin volgens mij als de reden waarom de relatie met Fatma niet kon doorgaan”, voegde Jolien eraan toe.

Gerechtspsychiater Frans Mesotten zei donderdag nog dat Bayazit toerekeningsvatbaar is en geen gevaar vormt voor de maatschappij is. Vrijdag wordt het getuigenverhoor afgerond en komen de twaalf laatste getuigen aan het woord.

Maandag beginnen de pleidooien met meesters Walter Van Steenbrugge en Jan De Man namens de burgerlijke partijen.