Wilmots: “Ik verwacht dat Hazard beslissend is op het EK”

Print
Wilmots: “Ik verwacht dat Hazard beslissend is op het EK”

Foto: Photo News

Mark Wilmots houdt de druk af na de eerste training van de Rode Duivels in aanleiding naar het EK in Frankrijk binnen minder dan een maand. “We zijn geen favoriet, maar een outsider”, klinkt het bij de bondscoach, die wel een grote rol ziet weggelegd voor Eden Hazard. “Ik verwacht van Eden dat hij beslissend is in Frankrijk.”

Marc Wilmots begon zijn eerste training met slechts 11 Duivels. “Of het moeilijk is te trainen met elf spelers? Helemaal niet, we wisten op voorhand dat dit eraan zat te komen”, aldus de oefenmeester. “Nu moeten we gewoon alle programma’s individualiseren en iedereen op hetzelfde niveau krijgen. Momenteel mikken we op training vooral op recuperatie en verzorging. Beetje blessurepreventie hier en daar, zodat iedereen mentaal en fysiek fris klaar is voor het toernooi.”

“Eden moet beslissend zijn”

“De vorm van Eden? Ik maak me geen zorgen om Eden. Hij antwoordt met zijn voeten. Hij geeft leiding met zijn voeten. Wat ik verwacht van hem? Dat hij beslissend is, dat hij zijn kwaliteit ten dienste stelt van de ploeg. Jullie weten dat ik met vier aanvallers wil spelen: een spits, De Bruyne op tien en twee vleugelspelers die diep gaan. Eden is nog altijd maar 25. Hij heeft enorm veel zin in dit EK, we moeten hem zelfs wat afremmen. Maar hij blijft een fantastische voetballer.”

“Zijn we dan favoriet op het EK? Nee, Spanje, Frankrijk en Duitsland zijn favoriet. De andere ploegen zijn outsiders, en daar horen wij ook bij. We zullen zien na de groepsfase hoe ver we kunnen raken.”

Dembele: “Ik wil zelfs depanneren op linksback”

“Ik ben fit en klaar om te spelen”, aldus Dembele na de eerste training in Knokke. “Ik sta altijd graag op het veld, desnoods zelfs linksback ja”, beoogt de middenvelder van Tottenham de achilleshiel van de Rode Duivels. “Maar ik ga de plaats van Jan Vertonghen niet afpakken (lacht). Als ik zou voelen dat ik een bepaalde positie niet zou aankunnen, dan zou ik het wel zeggen. Maar ik denk wel dat ik mijn mannetje kan staan op de linksback.”

Hoe dan ook lijkt Mousa Dembele niet 100% zeker van een basisplaats bij de Duivels op het EK. Dembele strijdt samen met Axel Witsel, Radja Nainggolan en Marouane Fellaini voor drie plaatsjes op het middenveld. “Of ik naar het EK ga als basisspeler of bankzitter? Dat weet ik niet. We hebben natuurlijk veel goeie spelers die allemaal titularis willen zijn, maar ik wil spelen.”

Mertens: “Lig niet wakker van linkerflank”

Dries Mertens was één van de eerste Duivels in Knokke, maar gaf op de persconferentie ridderlijk toe dat hij weinig zin had. “Of ik zin had om er meteen in te vliegen met de Duivels? Eerlijk? Neen... (lacht) We hebben op Neerpede wat bosloop gedaan, maar voluit gaan was dat toch ook niet. Als het van mij afhangt, mag het EK al beginnen. Ik ben niet de man van de voorbereiding. Maar goed, het is misschien wel goed dat we even kunnen samenzitten.”

Bij de Rode Duivels lijkt Mertens zich te moeten verzoenen met een plaats op de bank of de linkerflank. “Dat Wilmots mij ditmaal vooral wil uitspelen op links? Daar lig ik niet wakker van. De coach kent mij goed genoeg en weet wat hij aan mij heeft. Of Hazard een goede kapitein zal zijn? Maakt me niet zoveel uit, zolang iedereen op het veld maar zijn taken uitvoert.”

Mertens kwam ook nog eens terug op de blessure van Vincent Kompany. “Ik vind het heel erg, want ik weet hoeveel hij er voor doet: extra oefeningen en zo. En dan schiet het zo dom in, gewoon bij het geven van een pass. Jammer, want we hadden hem kunnen gebruiken. Jullie weten ook dat Vincent een leider is.”