“Jongvolwassenen zijn onvoldoende beschermd tegen ziektes”

Print
“Jongvolwassenen zijn onvoldoende beschermd tegen ziektes”

Foto: Photo: Bert Spiertz

Een studie naar de vaccinatiegraad toont aan dat jongvolwassenen niet altijd beschermd zijn tegen mogelijk gevaarlijke ziektes. Jongeren onderschatten de ernst van de ziektes, maar campagnes zouden zich ook zelden specifiek naar de doelgroep richten. Dat blijkt uit Antwerps onderzoek.

Masterstudenten Alizé Keusters en Barbara Van Diest vroegen bij 440 20- tot 35-jarigen naar hun vaccinaties, en ze gingen ook na hoe zij tegenover vaccineren staan.

Voor kinkhoest bleek dat 23,4 procent zich een vaccinatie tegen kinkhoest kan herinneren, voor influenza is dat 34,1 procent. Kinkhoest is vooral voor zuigelingen gevaarlijk, maar de studenten wijzen op het belang van toekomstige ouders. Het influenzavaccin wordt niet aan iedere jongere aangeraden maar onder meer gezondheidsprofessionals zouden ook te weinig gevaccineerd zijn.

Mazelen

Meer dan de helft van de ondervraagden (57,5 pct) gaf aan ingeënt te zijn voor de mazelen. “Het gevaar schuilt er hier in dat twintigers en jonge dertigers nooit het tweede herhalingsvaccin kregen”, klinkt het, ondanks de mogelijke gevaarlijke complicaties voor het zenuwstelsel en de luchtwegen.

De beste bescherming is er met 66,4 procent gevaccineerden voor hepatitis B, sinds 1999 opgenomen in het basisvaccinatieschema. De studenten wijzen erop dat vooral verre reizen een risicofactor vormen voor de leverziekte.

Onvoldoende gevaccineerd

“Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat jongvolwassen over het algemeen onvoldoende gevaccineerd zijn. Met de hulp van de huisarts en middels gerichte campagnes moeten ze aangespoord worden zich alsnog volledig te laten vaccineren, om zo zichzelf en hun naaste omgeving te beschermen”, stellen de studenten.

De Vlaamse overheid voorziet voor jongvolwassenen tot eind dit jaar nog een gratis mazelenvaccin via de huisarts. Ook het herhalingsvaccin tegen kinkhoest is gratis voor volwassenen.