Ongenaakbare Greipel scoort hattrick in de Giro

Print
Ongenaakbare Greipel scoort hattrick in de Giro

De twaalfde etappe van de Ronde van Italië is zoals verwacht geëindigd op een massaspurt. Na een biljartvlakke etappe van Noale naar Bibione trok André Greipel voor de derde keer in deze Giro aan het langste eind. De jonge Australiër Caleb Ewan eindigde op een fietslengte tweede. Voor een imponerend Lotto-Soudal is het al de vierde ritzege in de Ronde van Italië. Bob Jungels blijft uiteraard leider. Hij start morgen in de roze trui in een loodzwaar drieluik in de Dolomieten.

Tussen alle klimetappes door kregen de sprinters vandaag nog eens een zeldzame kans in de buurt van Venetië. De 182 kilometer tussen Noale en Bibione waren biljartvlak en hindernisvrij. Enkel de regen gooide roet in het eten van de renners die hoopten op een zorgeloos snipperdagje aan de Adriatische kust.

Ongenaakbare Greipel scoort hattrick in de Giro

De Italianen Daniel Oss (BMC) en Mirco Maestri (Bardiani Valvole) verzorgden de show in de vlucht van de dag. Oss pakte twee tussensprintjes en bijhorende premies mee, maar meer zat er uiteraard in voor het duo.

Want Lotto-Soudal hield de boel onderweg perfect onder controle. André Greipel had de vorige twee massasprints gewonnen en het vertrouwen van de Belgische wielerformatie in hun spurtende Duitse kopman was groot.

In de lokale rondjes in de bochtige straten van Bibione reed de rode trein van Greipel imposant op kop. De klassementsmannen hoefden zich geen zorgen te maken want door de nerveuze en gladde finale besliste de wedstrijdjury om geen bonificatieseconden uit te delen en de tijdsverschillen al op acht kilometer van de finish te noteren.

Roelandts zette Greipel perfect af in de laatste rechte lijn, de Duitser maakte het majestueus af. Caleb Ewan geraakte niet verder dan het achterwiel van Greipel. De Italianen Nizzolo en Modolo moesten tevreden zijn met de derde en vierde plaats.

Voor Greipel is het de derde ritoverwinning in deze Ronde van Italië, de zesde in totaal. Lotto-Soudal zit met de zege van Tim Wellens erbij nu al aan vier stuks in deze 99e Giro. Een grandioos succes. Greipel stapt vanavond wel uit de race.

Morgen: start van weekend van de waarheid

Rit 13 is de eerste etappe van deze Giro die de categorie “vijf sterren” krijgt en de eerste etappe van een beslissend drieluik. Het dagmenu is dan ook niet min: twee hellingen van tweede categorie en twee van eerste categorie. Stuk voor stuk beklimmingen in de Dolomieten. Dat betekent: smalle wegen, hoge stijgingspercentages (regelmatig tot 16%) en erg veel bochten (lees meer ).

Rituitslag

1. Andre Greipel (Germany / Lotto) 4:16:00”

2. Caleb Ewan (Australia / Orica) ST

3. Giacomo Nizzolo (Italy / Trek)

4. Sacha Modolo (Italy / Lampre)

5. Alexander Porsev (Russia / Katusha)

6. Moreno Hofland (Netherlands / LottoNL)

7. Ivan Savitsky (Russia / Gazprom)

8. Heinrich Haussler (Australia / IAM Cycling)

9. Rick Zabel (Germany / BMC Racing)

10. Sonny Colbrelli (Italy / Bardiani Valvole)