Assisen Tongeren: oud-leerkracht vol lof: “Zoals Yasin mochten ze er 50 in een klas zetten”

Print
Assisen Tongeren: oud-leerkracht vol lof: “Zoals Yasin mochten ze er 50 in een klas zetten”

Foto: BELGA

Tessenderlo / Tongeren -

In het Tongerse assisenhof getuigden donderdag diverse moraliteitsgetuigen over het 19-jarige slachtoffer Yasin Yilmaz, die op 22 april 2008 door de 51-jarige Hasan Bayazit werd doodgestoken in Tessenderlo. Een van hen was de 38-jarige Ayhan A., oud-leerkracht elektriciteit van Yasin op de campus Russelberg in Tessenderlo. De leraar had niets dan lof voor Yasin, die met glans zijn diploma elektromechanica behaalde.

“Ik gaf elektriciteit. Yasin was zo’n leerling van wie ik dacht: van zo’n leerlingen mogen ze er vijftig in een klas stoppen. Hij was leergierig, aangenaam en populair. Hij trok het niveau en de sfeer omhoog, zowel bij leerlingen, als bij eerkrachten. Hij was sociaal, beleefd en goed geïntegreerd. Hij was ook heel dankbaar. Yasin zat in de fleur van zijn leven. Hij had een nieuwe wagen gekocht. Hij had een job. Hij zag het helemaal zitten”, aldus Ayhan die, hoewel het niet zijn gewoonte is, af en toe stilstaat bij het graf van Yasin en terugdenkt aan zijn goede leerling.

De 38-jarige B. O., de neef van Hasan Bayazit, was op 22 april 2008 door zijn oom opgetrommeld om mee naar de woning van Fatma, de moeder van Yasin, te gaan. Dat was enkele uren voor de fatale steekpartij op de Tushoekstraat in Tessenderlo. “Mijn oom had me dat gevraagd en ik deed dat gewoon zonder er vragen bij te stellen. Ik moest van mijn oom met papieren aanbellen aan die bepaalde woning. Ik moest naar een jongen vragen. Er kwam een vrouw opendoen, die geschrokken reageerde. Hasan ging naar binnen en trok de deur dicht. Ik heb niet gezien dat mijn oom die vrouw had geslagen of zo. Voor de rest herinner ik me niet veel”, aldus B. O.

Donderdagnamiddag komen nog de vriendin van Yasin en zijn drie zussen aan het woord.