Op het dak met Frieda Van Wijck: "Ik ben te braaf geweest"

Op het dak met Frieda Van Wijck: "Ik ben te braaf geweest"

Foto: Kaltura

Frieda Van Wijck (65) groeide op in Maaseik. Ze begon haar carrière als journaliste en kwam op de nieuwsdienst van de VRT terecht. In het nieuwe millennium kwam ze op het scherm als presentatrice in 'Terzake' en later 'De Zevende Dag'. Tien jaar geleden zette ze de stap als zelfstandige en verliet de VRT voor productiehuis Woestijnvis. Ze werd presentatrice van 'De Laatste Show' en nadien volgden er nog vele programma's. Na ‘De Klas van Frieda’ werd het wat stiller rond haar. Vandaag de dag vult Frieda haar dagen met tuinieren, boeken inlezen en zelf kleren maken. Goedele polst naar haar verloren dromen en herinneringen aan Limburg, op het dak van Het Belang van Limburg!

Frieda Van Wijck beklimt met knikkende knieën het dak van Het Belang van Limburg. Ze blijkt hoogtevrees te hebben. Goedele vangt haar op.

Op haar 18e wilde Frieda weg uit Maaseik en verhuisde ze naar Leuven. Ze ging wel betogen voor een Limburgse universiteit, maar was niet van plan om daar ook effectief te gaan studeren.

Als tiener was Frieda schoolmoe en wilde ze kapster worden. Nu nog knipt ze de haren van vrienden en familie. Dat geeft haar een speciaal gevoel…

Frieda in ondertussen 65 en heeft geen kinderen. Daar heeft ze geen spijt van. Haar carrière was niet dezelfde geweest zonder die vrijheid van een kinderloos bestaan, aldus Frieda.

"Ik ben te vroeg gestopt met 'De Laatste Show'", mijmert Frieda. "Het was een enorm vermoeiende periode, maar het was wel het leukste programma dat ik ooit gedaan heb”.

Frieda’s vader schreef een dialectenboekje met Maaseikse spreekwoorden. En ook Frieda zelf spreekt nog steeds vloeiend het dialect van haar geboortestreek. Luister hier hoe Frieda een spreekwoord over 'verliefdheid' voorleest.

"Ik ben te braaf geweest, ik had beter af en toe op tafel geklopt. Maar ik heb teveel afgewacht’, besluit Frieda als Goedele haar vraagt naar gemiste kansen in haar leven.

Bekijk meer video's van 'Op het dak met Goedele'