Fit & Gezond

Blogster vertelt over leven met boulimie in aangrijpende video

Print
Blogster vertelt over leven met boulimie in aangrijpende video

Shanny Foto: YouTube

De Amerikaanse Shanny (31) vertelt in een aangrijpende video hoe ze elke dag moet strijden tegen boulimia nervosa, een psychische eetstoornis. “Al achttien jaar vecht ik tegen de ziekte”, zegt de jonge vrouw. “Al enkele malen dacht ik: nu ga ik dood.”

“Ik heb nooit een gezonde relatie gehad met voeding”, zegt de Amerikaanse in het filmpje dat toont hoe boulimie, een eetstoornis waarbij eerst veel gegeten wordt om het daarna opnieuw uit te braken, haar leven beheerste. “Ik maakte deze video naar aanleiding van de Eating Disorders Awareness Week in februari omdat ik wilde tonen welke impact de ziekte op je gezondheid kan hebben.”

En die gevolgen kunnen levensbedreigend zijn. Het vele braken kan het spijsverteringsstelsel beschadigen maar ook het hart en andere organen. Ook maagproblemen, hartritmestoornissen en hartfalen worden vaak aan de ziekte toegeschreven. “Boulimie heeft vooral mijn gebit verwoest”, zegt de Amerikaanse. “Ik moest vaak naar de tandarts want ik had continu last van gaatjes. In 2011 brak er voor het eerst een tand af. Ondertussen ben ik nog twee tanden kwijt en ook nummer vier staat los.”

Inmiddels is de Amerikaanse aan de betere hand. “Ik heb het nog steeds moeilijk maar de donkerste dagen liggen achter mij. Toen ik het filmpje verspreidde, heb ik in mijn hoofd de knop omgedraaid. Ik wil met mijn video vooral jonge vrouwen waarschuwen. Het is gemakkelijk om een eetstoornis te ontwikkelen maar uit dat negatieve spiraal geraken zonder hulp is bijna onmogelijk. Ik hoop dat ik met mijn video ook maar één lotgenoot kan helpen of inspireren. Dan is mijn taak volbracht.”

Niet te missen