Terroristen Verviers riskeren celstraffen tot achttien jaar

Print
Terroristen Verviers riskeren celstraffen tot achttien jaar

Foto: Photo News

De federale aanklager heeft donderdag celstraffen van vijftien, zestien en achttien jaar geëist voor Marouan El Bali, Souhaib El Abdi en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni. De drie mannen staan terecht op het proces rond de terreurcel van Verviers. Ze worden ervan beschuldigd dat ze in 2015 van plan waren een aanslag te plegen in België.

Op 15 januari 2015 hielden het parket en de politie een grootschalige antiterreuractie in onder andere Liedekerke, Anderlecht, Brussel, Molenbeek en Verviers. Hun doel? De terreurcel van Verviers oprollen.

Tijdens de huiszoekingen kwamen twee verdachten om het leven: Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi. Volgens het federaal parket waren zij op dat moment een aanslag aan het plannen.

Proces

Het proces tegen de terreurcel van Verviers ging van start op maandag 9 mei. In totaal staan zestien verdachten terecht voor hun aandeel in de feiten. Drie personen worden ervan beschuldigd dat ze een aanslag planden in België. Het gaat om Souhaib El Abdi (26), Marouan El Bali (27) en Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27).

De federale aanklager Bernard Michel heeft donderdagnamiddag vijftien jaar cel geëist voor Marouan El Bali, zestien jaar voor Souhaib El Abdi en achttien jaar voor Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni.

De procureur eiste ook straffen van vijf tot tien jaar voor acht beklaagden die verstek lieten gaan voor het proces. Drie van hen, Nourredine Abaïmi, Fransman Walid Hamam en de Marokkaan Abdelhafid Taghi, waren niet aan hun proefstuk toe en voor hen vorderde procureur Michel tien jaar. Voor de overige vijf, Fransman Mouhammed Diallo, Fransman Karim Lakari, Fransman Wissem El Mokhtari, Belg Mohamed Darrazi en Nederlander Zaid Koulliss, hield hij het op vijf jaar.

Voor Abdelmounaïm Haddad eiste de procureur tot slot drie tot vier jaar cel, voor Ismaïl El Abdi, de broer van Souheib El Abdi, twee jaar.