Fit & Gezond

Isolde Lasoen getuigt: "Soms wil ik niet verder met mijn leven met migraine"

Print
Muziek is de passie van drumster Isolde Lasoen, maar soms is het voor haar verschrikkelijk afzien. Isolde heeft veel last van migraine, die ze omschrijft als "een mes dat snijdt, of als een hamer die naar buiten wil kloppen”. Naar aanleiding van de 'Week van Migraine' doet ze haar verhaal.

Lasoen heeft haar aanvallen al 24 jaar, sinds ze twaalf jaar was. Ondertussen heeft ze haar migraine zodanig onder controle dat ze bijvoorbeeld kan drummen met migraine. Dan komt ze zo laat mogelijk toe op een concert en verzamelt ze haar krachten. Dat lukt, omdat haar lichaam dan "alles op scherp zet", vertelde ze in het Radio 1-programma De Ochtend.

Alleen heeft ze daarna nog meer last van de pijn die toeslaat en andere symptomen zoals overgevoeligheid en misselijkheid. Elke week slikt ze een viertal pijnstillers en probeert ze andere hulpmiddelen zoald de cefaly, een toestel om op je hoofd te zetten dat de neurotransmitterwerking in je hoofd beïnvloedt en verlichting brengt.

"Luidop wenen in de auto"

Twee keer per maand heeft ze een migraine-aanval, maar twee keer per jaar is het écht erg. Dan gaat het gewoon niet, zoals ze onlangs meemaakte tijdens een repetitie in de Grote Post. De rit naar huis was een hel en alle lichten sneden in haar hoofd. “Migraine kan zoveel pijn doen. Ik heb echt luidop zitten wenen in de auto en zitten roepen”, zegt ze op Radio 1. "Mijn vriend heeft me dan naar boven gedragen en mijn kleren uitgetrokken, omdat ik dat zelf niet meer kon”. Op die momenten hoeft het niet meer voor haar. “Ik wil dan niet verder met mijn leven met migraine”.

"Als ik een migraineaanval heb, kan ik niet zorgen voor mijn zoontje. Dat is nog één van de ergste dingen. Terwijl mensen die het niet hebben, nog steeds denken dat het een beetje hoofdpijn is". Isolde heeft haar erge aanvallen maar twee keer per jaar, maar ook op andere momenten moet ze opletten. “Het voelt heel oneerlijk als de rest staat te feesten na een concert, en tante Isolde moet thuis in bed kruipen en mag niks drinken”, zegt ze.

Vier op tien mensen weet niet eens dat hij of zij aan migraine lijdt.Bij de apotheek kan je vanaf maandag terecht voor een migrainedagboek of een migrainetest. De week van de migraine vindt plaats van 23 tot 28 mei.

Niet te missen