Hoofdredacteur Luc Rademakers verlaat VRT

Print
Hoofdredacteur Luc Rademakers verlaat VRT

Luc Rademakers. Foto: put

Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws en directeur Informatie, verlaat de VRT. Dat werd in onderling overleg beslist. Zijn taken worden tijdelijk overgenomen door Griet De Craen, hoofdredacteur Radio, tot een opvolger is aangeduid. "De VRT dankt Luc Rademakers voor zijn bijdrage aan de modernisering van de organisatie van de Nieuwsdienst en Sporza", klinkt het.

Er sluimerde al lang onvrede over de algemeen hoofdredacteur. In oktober van vorig jaar werd nog een motie van wantrouwen tegen Rademakers ingediend nadat die openlijk kritiek had geuit op de redactie van 'De Afspraak' en presentator Bart Schols. Toen werd de nadruk vooral gelegd op ’s mans gebrek aan empathie en voeling met de journalisten, en zijn kille, volgens sommigen zelfs beledigende communicatiestijl. Zijn positie werd toen onhoudbaar genoemd.

Ook in 2012 lag hij onder vuur omdat hij in een persbericht schreef dat de VRT zich distantieerde van het boek De keizer van Oostende, geschreven door VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. Ook toen had openlijk kritiek op journalisten. Anderzijds werd hij zelfs door tegenstanders geroemd omdat hij erin slaagde om bij de directie en de raad van bestuur van de VRT veel uit de brand te slepen voor de nieuwsdienst.

Rademakers startte zijn carrière bij de VRT in 2011 als algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. In 2015 werd hij als nieuwe directeur Informatie verantwoordelijk voor Nieuws en Sport. Voor Rademakers de overstap maakte naar de openbare omroep, was hij managing director van Het Belang van Limburg.