Tot twee jaar voor wapensmokkel naar Tsjetsjenië

Print
Tot twee jaar voor wapensmokkel naar Tsjetsjenië

Foto: AP

Genk -

Vier Russen en een Genkenaar kregen donderdagochtend gevangenisstraffen tot twee jaar en geldboetes tot 6.000 euro voor wapensmokkel vanuit Oostenrijk via ons land naar Tsjetsjenië. De procureur bleef er - gedurende de verschillende zittingen die aan deze zaak werden besteed - van overtuigd dat de mannen de wapens leverden aan terroristen die aanslagen zouden beramen in hun thuisland. Volgens de advocaten van het vijftal is deze vrees compleet uit de lucht gegrepen.

Een half jaar en twee uitstellen later, lag er vandaag eindelijk een vonnis op tafel in de zaak rond wapensmokkel waarbij vier Russen en een Genkenaar onderdelen van Glockwapens via ons land naar Tsjetsjenië wilden brengen.

De vijf mannen verschenen op 24 maart uiteindelijk toch voor de rechtbank in Tongeren. “Wij zullen al uw vragen beantwoorden”, klonk het naar de voorzitter toe. Om de beurt deed elke beklaagde zijn rol in het dossier uit de doeken.

Glockframes

De spilfiguur vroeg aan een kameraad om tijdens een reisje naar Oostenrijk langs te gaan in een wapenwinkel en tientallen glockframes mee naar België te brengen. Eenmaal in België gaf hij de wapenonderdelen ter bewaring aan een andere kennis. Tijdens een huiszoeking werden deze onderdelen uiteindelijk aangetroffen.

Terrorisme

Volgens het parket voerden de mannen de wapens op grote schaal in om die vervolgens door te verkopen aan extremisten in Tsjetsjenië om daar aanslagen te plegen. “In het dossier zit geen enkel element dat hierop wijst. Ook in de tenlasteleggingen wordt niet over terrorisme gesproken. Wij moeten ons hier dus niet op verdedigen”, reageerden de advocaten van de verdediging, die het argument van het openbaar ministerie als onzin bestempelden.

Volgend de spilfiguur zouden de wapens geleverd worden aan ‘geïnteresseerde burgers’, maar niet aan criminelen.