Celebs

‘House of Cards’-ster Robin Wright eist hetzelfde loon als collega Kevin Spacey

Print
‘House of Cards’-ster Robin Wright eist hetzelfde loon als collega Kevin Spacey

Foto: Photo News

De Amerikaanse actrice Robin Wright (50) vond het niet kunnen dat ze minder verdiende dan haar ‘House of Cards’-collega Kevin Spacey. Ze stapte naar de grote bazen van de Netflix-serie en draaide niet rond de pot. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post.

Wright heeft tijdens een recente loonsonderhandeling een tactiek gebruikt waar haar ‘House of Cards’-personage, de moordende first lady Claire Underwood, vast trots op zou zijn. Ze keek naar de statistieken en daaruit bleek dat Claire populairder was dan haar fictieve man Frank, dus greep ze haar kans. “Je betaalt me maar beter of ik maak het nieuws publiek”, zou ze aan haar bazen hebben gezegd. Dat liet ze dinsdag weten tijdens een forum van de Rockafeller Foundation in New York. “En dat hebben ze gedaan”, voegt de actrice die de reeks ook deels producet en regisseert er grijnzend aan toe.

Spacey verdiende in 2014 naar verluidt 500.000 dollar per aflevering. Volgens Business Insider krijgt hij intussen al het dubbele, waardoor hij een van de bestbetaalde acteurs in een televisieserie is. Wright verdiende volgens zakenblad Forbes ‘slechts’ 420.000 dollar per aflevering, maar ze kreeg de loonsverhoging die ze eiste. “In heel weinig films of series zijn de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol elkaars gelijken maar in ‘House of Cards’ is dat wel het geval”, zegt ze. Hoeveel loon ze nu precies ontvangt is onbekend.

Wright is niet de enige actrice die ernaar streeft om de loonkloof tussen mannelijke ne vrouwelijke sterren te dichten, wel de eerste die het aandurft om botweg haar eisen te stellen. Naast haar is ook ‘Boyhood’-actrice Patricia Arquette zeer gedreven om het probleem rond ongelijke lonen in de filmwereld aan te pakken. Jennifer Lawrence uitte vorig jaar kritiek op het feit dat haar mannelijke collega’s in ‘American Hustle’ een hoger inkomen hadden dan zij.

Niet te missen