Zes potentiële Syriëstrijders zijn hun papieren kwijt

Print
Zes potentiële Syriëstrijders zijn hun papieren kwijt

Foto: Photo News

Sinds die mogelijkheid bestaat, heeft het OCAD van zes potentiële Syriëstrijders de identiteitskaart laten intrekken. Dat heeft CD&V-Kamerlid Veli Yüksel vernomen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Onder hen de ex-partner van de Vervierse jihadist Lotfi Aoumeur.

De veiligheidsdiensten hebben sinds 5 januari de mogelijkheid om de papieren af te nemen van mensen die volgens hen naar gebieden willen vertrekken waar terreurgroepen de plak zwaaien.

“Tot op heden werd van 6 personen de identiteitskaart geweigerd, ingetrokken of nietig verklaard”, aldus Jambon. Het initiatief daartoe licht bij OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

De eerste beslissing dateert van 18 maart, geeft Jambon voorts mee. Het stadsbestuur van Verviers liet eerder al weten dat het op die dag de opdracht kreeg om de papieren in te trekken van de ex-partner van de Vervierse jihadist Lotfi Aoumeur. Hij zou opduiken in een video waarin ISIS de aanslagen in Brussel opeiste.

Nog niet verlengd

In totaal geldt de maatregel bij vier personen voor een eerste periode van drie maanden, bij één persoon is de betekening in behandeling en bij de laatste gebeurde die voor 25 dagen en wordt gewacht op een eventuele reactie. Een eventuele verlenging van de intrekking na die eerste drie maanden is volgens Jambon nog niet aan de orde geweest, aangezien de eerste beslissing dus van 18 maart dateert. Evenmin kwam OCAD al terug op een advies tot intrekking.

CD&V’er Yüksel noemt de eerste cijfers bemoedigend. “De wetgeving leidt tot resultaten, al moeten we natuurlijk ook wel nagaan of die mensen hoe dan ook niet naar Syrië zijn geweest”, onderstreept hij. Volgens het Kamerlid gaat het OCAD ook omzichtig tewerk, wat hij een goede zaak vindt.