Heb jij migraine zonder dat je het weet?

Print
Heb jij migraine zonder dat je het weet?

Een op de vier migrainelijders weet niet dat hij of zij aan de ziekte lijdt. Migraine staat nochtans op nummer 6 in de top 10 van de ziektes die het meest impact hebben op het dagelijkse leven van de patiënt en komt daarmee nog voor diabetes, schizofrenie en angststoornissen in de lijst.

Slechts 1 op de 4 migrainepatiënten weet dat hij of zij migraine heeft. Dat komt door de gebrekkige kennis over de symptomen en de uitlokkende factoren bij patiënten, apothekers en het grote publiek. Deze gegevens uit een enquête van farmabedrijf Gfk werden donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Brussel.

Dertig procent van de migrainelijders ondervindt onbegrip voor hun aandoening op het werk en één op de 3 verbergt zelfs een aanval voor zijn collega’s. Niet minder dan 17 Belgen op de 100 hadden het voorbije jaar last van migraine. “Bovendien laat één op de twee patiënten zijn migraine niet vaststellen door een arts, waardoor de ziekte lang kan blijven sluimeren voor ze gediagnosticeerd wordt”, zegt neuroloog Jan Versijpt van het UZ Brussel.

Uitlokkende factoren van migraine-aanvallen zijn emoties (44 procent), vermoeidheid (35 procent), hormonen (25 procent), slaapgebrek (23 procent) en bepaalde voeding (11 procent). Symptomen zijn naast hoofdpijn aan één kant van het hoofd (62 procent), overgevoeligheid voor licht en geluid (84 procent), vermoeidheid (71 procent) en misselijkheid of overgeven (59 procent).

Dagboek bijhouden

Op 23 mei start de Week van de Migraine in de Belgische apotheken. “Apothekers kunnen namelijk een sleutelrol spelen in het verschaffen van informatie over de ziekte”, zegt Alain Chaspierre van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) die de week organiseert.

In de Week van de Migraine kun je bij de apothekers terecht voor een infobrochure, een migrainetest en een migrainedagboek. In het dagboek kunnen patiënten de intensiteit en frequentie van hun aanvallen bijhouden. Daardoor krijgen ze een beter beeld van hun ziekte.