“Yasin was een grappige zoon, behulpzaam en kon met alle leeftijden om”

Print
“Yasin was een grappige zoon, behulpzaam en kon met alle leeftijden om”

In het Tongerse hof van assisen, waar het proces loopt van de 51-jarige Hasan Bayazit, getuigde donderdag Fatma I., de 54-jarige moeder van het 19-jarige slachtoffer Yasin Yilmaz. “Yasin was vier jaar toen zijn vader stierf. Ik stond alleen in voor de zorg van vier kinderen. Hij was een grappige jongen, speels met kinderen, bezorgd. Hij kon met alle leeftijden om, van 6 tot 60 jaar. Hij was heel behulpzaam”, aldus Fatma.

Yasin werd op 22 april 2008 door haar ex-vriend Hasan met een mes doodgestoken. Moeder Fatma had bij haar ex-vriend Hasan niet veel goede karaktertrekken gezien. Echt gewerkt had Hasan volgens Fatma quasi nooit gedaan. Hasan leefde van een OCMW-uitkering en werkte in het zwart in kebabzaken. “Aan de buitenkant ziet ge niks, maar als ge hem beter leert kennen, dan komt zijn karakter naar boven. Hij is agressief en luistert niet goed. Na de dood van Yasin en na zijn invrijheidstelling bleef hij me lastigvallen. Als ik ergens naartoe reed, achtervolgde hij mij”, vertelde Fatma.

Fatma leerde Hasan in 2005 kennen toen zij naast hem en zijn vrouw ging wonen. “Vanaf 2006 had ik meer contact met hem. Hij was gescheiden van Annie. Ik was weduwe. Ik had vier kinderen en twee kleinkinderen. Ik had mijn handen vol met hen en had niet veel tijd voor een relatie. Ik zei dat ik er over zou nadenken. Tijdens een vakantie in Turkije zocht hij me op met zijn kinderen. Hij vroeg mij of ik erover had nagedacht. Terug in België zijn we een relatie begonnen. Die duurde tot 2007. Toen ik hoorde dat hij terug ging trouwen met zijn eerste vrouw, zei ik hem dat ik daar niet mee akkoord kon gaan”, aldus Fatma.

“Mijn kinderen waren niet op hun gemak”

“In het begin verliep de relatie goed. De dag dat hij zei dat hij terug naar zijn ex zou keren, hebben we echt ruzie gemaakt. Hij vertrok naar Turkije, maar hij bleef me lastigvallen. In april 2007 was hij opnieuw gehuwd. Voor mij was de relatie gedaan, maar hij daagde steeds op aan mijn huis. Hij klopte op deuren en ramen. Mijn kinderen waren ook niet op hun gemak. Dat duurde tot september 2007.”

“Mijn gezicht was bont en blauw. Ik had snijwonden aan mijn oor.”

“Hij eiste daarna een sleutel van het huis omdat hij wilde komen en gaan wanneer het hem uitkwam”, ging de moeder verder. “Ik heb dat geweigerd. Hij zei dat er iets ging gebeuren. Op een dag was ik alleen thuis en sprong hij langs een openstaand raam binnen. We maakten in de keuken ruzie die uit de hand liep. Mijn gezicht was bont en blauw. Ik had snijwonden aan mijn oor.”

Van die letsels werd een medisch verslag opgesteld, maar ze durfde geen klacht indienen bij de politie. Er volgden nadien nog een reeks incidenten tussen Hasan en Fatma. Op 22 april 2008 was er eerst ook nog een voorval, waarna Yasin, zijn oom en de vriend van zijn zus naar Hasan trokken om hem te zeggen Fatma met rust te laten. Het was de laatste keer dat Fatma haar zoon levend zag.