“Deze wedstrijden tijdens EK zijn mogelijke doelwitten van terroristen”

Print
“Deze wedstrijden tijdens EK zijn mogelijke doelwitten van terroristen”

Foto: REUTERS

Het Europees kampioenschap voetbal, dat deze zomer in Frankrijk georganiseerd wordt, zou een mogelijke doelwit voor terroristische aanslagen kunnen vormen. Dat meldt de Duitse federale gerechtelijke politie (Bundeskriminalamt) in een rapport dat gelekt werd aan het boulevardblad Bild.

Vooral de openingswedstrijd van 10 juni, tussen Frankrijk en Roemenië, en de finale van 10 juli worden als mogelijke doelwitten gezien. Beide wedstrijden vinden plaats in het Stade de France, in het noorden van Parijs. Dat stadion werd ook al geviseerd bij de terreuraanslagen die op 13 november in de Franse hoofdstad plaatsvonden.

“Symbolische doelwitten en ‘soft targets’ (relatief onbeveiligde plaatsen, nvdr.) die voor veel media-aandacht en een groot aantal slachtoffers zorgen” lopen het meest gevaar, zo vermeldt het rapport. Ook de voetbalteams van de ‘kruisvaarderslanden’, de landen die net zoals België actief zijn in de strijd tegen ISIS (Islamitische Staat), zouden als een mogelijke doelwit gezien worden.

“Deze wedstrijden tijdens EK zijn mogelijke doelwitten van terroristen”
Foto: REUTERS

Frankrijk geviseerd

Nog volgens de Bundeskriminalamt wordt Frankrijk continu geviseerd door de jihadistische terroristen. Dat komt omdat het land in Irak en Syrië betrokken is bij de strijd tegen ISIS, ook in Mali militair actief is en bovendien nog eens een koloniaal verleden heeft in het noorden van Afrika.

De voorbije weken zijn al meerdere berichten in de media verschenen over nieuwe terreurplannen in Frankrijk. Zo had Mohamed Abrini, die als terrorist betrokken was bij de aanslag op Brussels Airport, na zijn arrestatie verklaard dat eigenlijk Frankrijk het doelwit vormde, maar dat de plannen werden omgegooid na de arrestatie van Salah Abdeslam. Volgens de Franse krant Libération verklaarde Abrini zelfs dat het EK voetbal het doelwit was, maar die informatie werd niet bevestigd door het federaal parket.

De Europese voetbalbond UEFA wil minstens 10.000 veiligheidsagenten inzetten tijdens het toernooi.