Interieur

Tien handige tips om een kleine ruimte in te richten

Print

Ook wie zich geen kast van een huis kan veroorloven, hoeft niet meteen te wanhopen. Met deze tien handige tips, gegeven door internationale binnenhuisarchitecten en ontwerpers, lijkt jouwe kleine ruimte in een klap een heel stuk groter.

1. Hang je gordijnen steeds zo dicht mogelijk tegen het plafond zodat de ruimte heel wat hoger lijkt dan ze in werkelijkheid is. Bij het inrichten van een kleinere ruimte draait het allemaal om het creëren van optische illusies.

2. Waar zet je dat tiende paar schoenen? Of wat met de reiskoffers? Spullen opbergen kan in een kleine ruimte wel eens tot problemen leiden. Kies daarom voor een bed op pootjes zodat je onder het bed je spulletjes kwijt kan. Of kies voor een exemplaar met onderaan grote opbergladen zodat je slaapkamer er altijd piekfijn uitziet.

3. Ronde kookpotten en rechthoekige kasten? Ook dat gaat niet altijd goed samen. Kies daarom eens voor een (hang)rek in de keuken. Al je potten en pannen worden netjes opgeborgen en je waant je meteen in de keuken van een Italiaanse ‘La Mamma’.

4. Ook wie geen plaats heeft voor een grote sofa en een paar fauteuils kan vrienden uitnodigingen voor een gezellige filmavond. Met enkele poefs, een hoog kussen waarop je kan zitten én spullen in kan opbergen, kom je al een heel eind ver. Als het filmavondje erop zit, prop je de dekentjes in de poef en schuif je het multifunctionele ding simpelweg onder de salontafel. Daarenboven bestaan ze in allerlei leuke motiefjes en fleuren ze in een wip de hele ruimte op.

5. Hetzelfde kan je doen in de eetkamer. Ga voor een stijlvolle lederen bank die je na afloop kwijt kan onder tafel.

(beeld: blogloving, pinterest, ebay)

6. Niet alleen poefs zijn multifunctioneel. Ook open kasten zijn bijzonder nuttig in kleine ruimtes. Niet alleen kan je er spullen in opbergen, ook kunnen ze gebruikt worden als muren zonder de ruimte te verkleinen. Ze maken komaf met de traditionele studio zonder het daglicht daarbij te bannen.

7. Ook in de keuken en badkamer horen open kasten thuis. Om te voorkomen dat het in je badkamer een kleurige kakofonie wordt van flesjes en flacons, kan je de kasten of rekken vullen met fleurige opbergmandjes.

8. Je zou het misschien niet meteen denken maar grote, logge meubelstukken horen wel degelijk thuis in een kleine ruimte. Door te kiezen voor één groot meubelstuk in plaats van tien kleinere stukken lijkt de kamer net weer dat stukje groter.

9. Haal het maximum uit elke hoek en dat mag je gerust letterlijk nemen. Werk met hoekkasten, tafels, rekjes en zelfs stoelen.

10. Wil je maar wat graag een eigen werkplek inrichten? Kies dan voor een simpele tafel of inklapbare kast die je ook nog eens achter een gordijn kan verstoppen. Zo vergeet je meteen die tientallen e-mails die je eigenlijk nog moet beantwoorden.

Niet te missen