© AFP

Franse premier sluit terrorisme niet uit

De Franse president François Hollande zit donderdag sinds 08.30 uur een interministeriële crisisvergadering voor, na de crash van het vliegtuig van EgyptAir dat van Parijs naar Caïro vloog. “Geen enkele hypothese is uitgesloten”, aldus de Franse premier Manuel Valls.

Aan de vergadering nemen naast premier Valls ook de ministers Jean-Marc Ayrault (Buitenlandse Zaken), Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken), Jean-Yves Le Drian (Defensie), Ségolène Royal (Milieu) en de staatssecretaris voor Transport Alain Vidalies deel.

De Franse president had donderdagochtend ook een onderhoud met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel Fattah al-Sissi. Beide staatshoofden kwamen overeen “nauw samen te werken om zo snel als mogelijk de omstandigheden van deze verdwijning te bepalen”, aldus het Elysée.

Nationale veiligheidsraad

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft wegens de crash van een Egyptair-vlucht zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Sisi zal donderdag een vergadering van de raad voorzitten, deelde het kabinet van de president donderdagvoormiddag mee. Volgens anonieme bronnen binnen het Egyptische ministerie van Luchtvaart is het toestel, dat op weg was van Parijs naar Caïro, neergestort in de Middellandse Zee. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault kondigde al aan dat zijn land bereid is de Egyptische autoriteiten bij te staan in de zoektocht naar vlucht MS804.

“We zijn ter beschikking van de Egyptische autoriteiten, met onze militaire voorzieningen - onze vliegtuigen en boten - om te helpen in de zoektocht naar het vliegtuig”, aldus Ayrault na een interministriële ontmoeting, voorgezeten door de Franse president François Hollande, in het Elysée. Frankrijk staat in permanent contact met de autoriteiten in Egypte, voegde Ayrault er nog aan toe. Ayrault zei nog dat hij zijn Egyptische ambtgenoot snel zal spreken.

Families van de mensen aan boord van vlucht MS804 worden opgevangen in een hotel nabij de luchthaven Paris Charles de Gaulle. De Franse ambassade in Caïro heeft ook een crisiscel geopend.

MEER OVER DE VLIEGTUIGCRASH »