© Dick Demey

© Dick Demey

Unicum in België: Vier nationale refs uit één Limburgse club

Vanaf volgend seizoen is er met Koen Thijs een extra Limburgse lijnrechter actief in eerste klasse. De 25-jarige Heppenaar - aangesloten bij ESK Leopoldsburg - promoveert van tweede klasse naar de Jupiler Pro League. “Daar ben ik uiteraard heel blij om”, trapt Koen Thijs een open deur in.

Koen Thijs is niet de enige scheidsrechter van ESK Leopoldsburg die promotie maakte. Ook Arno Schepers (25) en Thomas Lucas (27) (beiden naar derde klasse/D2 amateur) en Jeroen Janssens (25) (naar vierde klasse/D3 amateur) zijn volgend jaar actief op een hoger niveau.

De club telt vanaf volgend jaar dus vier scheidsrechters in de nationale reeksen. Uniek in België.

“Daar zijn wij uiteraard heel fier op”, zegt clubsecretaris Bert Verbueken. “Wij proberen al jaren een goede samenwerking te onderhouden met de scheidsrechters en een klimaat te creëren waarin refs met respect behandeld worden.”

Dat kan Koen Thijs alleen maar beamen. “ESK Leopoldsburg is een club die jonge scheidsrechters kansen geeft om wedstrijden te leiden. Je wordt er niet opzij geschoven na een slechte prestatie”, aldus de lijnrechter.

Dat werpt nu zijn vruchten af. Vanaf volgend seizoen beschikt Leopoldsburg met Koen Thijs namelijk over een assistent-ref uit eerste klasse. Een knappe prestatie, zeker als je weet dat hij er de op één na jongste lijnrechter zal zijn. “Eén specifiek voorbeeld heb ik niet. Ik probeer namelijk van iedereen bij te leren, zowel van de scheidsrechters actief in de hogere reeksen als in de lagere reeksen.”

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

ROBIN LOCHT