EK ZWEMMEN. Meisjeskwartet zevende in finale met Belgisch record, Croenen zesde in finale 200 meter vlinder

Print

Pieter Timmers en Glenn Surgeloose hebben zich op het EK zwemmen (langebaan) in Londen geplaatst voor de finale van de 100 meter vrij. Kimberly Buys kwalificeerde zich voor de finale van de 100 meter vlinderslag. Het Belgische vrouwenkwartet eindigde zevende met een nationaal record in de finale 4x200 vrij. Louis Croenen werd zesde in de finale van de 200 meter vlinder. Fanny Lecluyse kon zich niet plaatsen voor de finale van de 200 meter schoolslag.

Louis Croenen zesde in finale 200 meter vlinder

Louis Croenen is donderdag op het EK langebaanzwemmen in Londen op de zesde plaats geëindigd in de finale van de 200 meter vlinderslag. Croenen, die woensdag last had van de maag, had zich als achtste en laatste maar net geplaatst voor de finale. Daarin zette hij met 1:56.65 de zesde chrono op de tabellen.

"Ik had meer energie dan woensdag (halve finales), maar dat was niet voldoende", doet de door darmproblemen getroffen SHARK-zwemmer zijn verhaal. Croenen schoot goed uit de startblokken, maar zakte nadien terug. "Ik probeerde te versnellen, maar dat lukte niet. Dat is zuur. Op dit EK wilde ik mijn persoonlijk en Belgisch record (1:55.39) verbeteren. Ik blijf daar in de finale ver boven (1:56.65), wat jammer is. De andere tijden waren niet spectaculair. Met mijn record stond ik op het podium. Maar gezien de omstandigheden moet ik tevreden zijn."

De gouden medaille ging naar de Hongaar Laszlo Cseh (1:52.91). De Deen Viktor Bromer pakte het zilver in 1:55.35. Csehs landgenoot Tamas Kenderesi (1:55.39) vervolledigde het podium.
Het Belgische record staat sinds augustus 2015 op naam van Croenen. Op het WK in het Russische Kazan zwom hij toen 1:55.39. Op het vorige EK langebaan, in augustus 2014 in Berlijn, eindigde Croenen als vierde op de 200 meter vlinderslag. Hij greep zo net naast een medaille.

Belgisch vrouwenkwartet zevende met record in finale

De Belgische aflossingsploeg bij de vrouwen is met een nationaal record op de zevende plaats geëindigd in de finale van de 4x200 meter vrije slag. Juliette Casini (19), Lotte Goris (16), Kimberly Buys (27) en Valentine Dumont (15) zetten een chrono van 8:02.67 op de tabellen. Daarmee deden de Belgische vrouwen bijna zeven seconden beter dan donderdagmiddag, toen ze met de 14-jarige Camille Bouden in plaats van Buys het BR in de reeksen al hadden aangescherpt tot 8:07.50. Dat nationaal record stond sinds 2000 op 8:09.59 op naam van Nina Van Koeckhoven, Yseult Gervy, Fabienne Dufour en Sofie Goffin, die het record in Helsinki neerzetten.

De gouden medaille ging naar Hongarije (met Zsuzsanna Jakabos, Evelyn Verraszto, Boglarka Kapas en Katinka Hosszu) in 7:51.63. Spanje (7:53.38) en Nederland (7:53.63) vervolledigden het podium.
Maandag werd het Belgische kwartet op de 4x100m vrij (Buys, Dumont, Casini en Goris) ondanks een Belgisch record (3:44.22) uitgeschakeld in de reeksen.

Met hun zevende plaats heeft het Belgische vrouwenkwartet ook een grote stap gezet in de richting van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het team is momenteel 16e op de olympische ranking, de laatste plek die recht geeft op een ticket voor Rio. In theorie kan enkel Slovenië op de eigen nationale kampioenschappen België nog voorbijsteken voor 31 mei, wanneer de ranking wordt afgesloten. Dat verklaarden coaches Ronald Claes en Ronald Gaastra donderdagavond.

Bij de aflossingsnummers zijn de 12 beste landen van het WK in Kazan al zeker van een ticket voor Rio. Er zijn nog vier plaatsen beschikbaar. Die worden toegekend aan de vier beste chrono's van de nog niet gekwalificeerde teams. 31 mei is de deadline. Met de chrono van 8:02.67 stak België donderdag Slovenië voorbij. De Slovenen lieten in de reeksen 8:02.96 optekenen.

Surgeloose en Timmers vermoeid naar finale

Glenn Surgeloose en Pieter Timmers hebben zich donderdagavond op het EK langebaanzwemmen in Londen gekwalificeerd voor de finale van de 100 meter vrije slag. In de eerste halve finale tikte Surgeloose als tweede aan in 48.83. In de reeksen had hij donderdagvoormiddag nog zijn persoonlijk record aangescherpt tot 48.64. Van de 16 halvefinalisten realiseerde Surgeloose de zesde tijd. Woensdag stond hij in de finale van de 200m vrij, waarin hij op de vijfde plaats eindigde.

"Het zal leuk worden om met Pieter in de finale te staan, we kunnen het goed met elkaar vinden. In de halve finale had ik het moeilijk in de laatste vijftig meter. Al die wedstrijden wegen door, ik ben niet goed uitgerust", doet Surgeloose zijn verhaal.

Timmers (48.76) eindigde in de tweede halve finale op de vierde plaats, goed voor de vijfde chrono in de halve finales. Op de 200m vrij slaagde hij er in Londen niet in zich te plaatsen voor de finale. De Italiaan Luca Dotto was de snelste in 48.36. Het Belgische record van Timmers, gezwommen op het WK 2015 in Kazan, bedraagt 48.22. De finale wordt vrijdagavond om 19u47 gezwommen.

"In de finale wil ik mijn prestatie van de aflossing herhalen", blikt Timmers vooruit. Timmers bezorgde België maandagavond met een stevige eindspurt brons op de 4x100 meter vrij. Zelf realiseerde de 28-jarige BRABO-zwemmer met 47.37 de snelste tijd van alle deelnemers in die finale. "Ik richt me niet op een bepaalde tijd, maar laat ons zeggen dat ik mijn prestatie van in de finale van de 4x100m wil herhalen. Ik wil vooral sneller en soepeler zijn in mijn eerste vijftig meter", aldus Timmers. "Zonder fysiek echt top te zijn zoals dat hoort in Rio, ben ik hier wel in goede conditie aangekomen. Maar het is wel zwaar, vooral mentaal. Ik kon deze nacht ook gewoon niet slapen."

Kimberly Buys met scherpe tijd naar finale

Net als Pieter Timmers, Glenn Surgeloose en het vrouwenkwartet mag ook Kimberly Buys naar de finale. In de eerste halve finale tikte Buys als derde aan in 58.71. Ze liet de zesde chrono van alle halvefinalisten optekenen. "Door de spanning was ik trager dan in de reeksen. Zich plaatsen voor de finale is het moeilijkste, in de finale is de druk er een beetje af. Ik wil vooral mijn Belgisch record verbeteren (58.36). Het podium lijkt me te hoog gegrepen. Na enkele moeilijk maanden doet deze finaleplaats al veel deugd", besluit Buys met een verwijzing naar haar polsbreuk van oktober 2015.

Haar Belgische record staat sinds het WK van 2015 in Kazan op 58.36. De Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström was de snelste in de halve finales in 56.12. De finale staat vrijdag om 20u18 op het programma. Maandag werd Buys op de 50 meter vlinderslag uitgeschakeld in de halve finales.

Lecluyse uitgeschakeld in halve finales

Fanny Lecluyse is er donderdag op het EK langebaanzwemmen in Londen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter schoolslag. In de tweede halve finale tikte Lecluyse als vijfde aan in 2:25.92. Daarmee bleef ze boven haar Belgische record (2:23.77) dat ze in augustus 2015 op het WK in Kazan zwom.

Lecluyse liet de negende chrono van alle halvefinalisten optekenen, net niet genoeg voor een plek in de finale. Het achtste en laatste finaleticket ging naar de Tsjechische Martina Moravcikova, die een tijd van 2:25.78 op de tabellen zette. De scherpste chrono kwam op naam van de Britse Chloe Tutton (2:23.76).

De 24-jarige Lecluyse is de regerend Europese kampioene op de 200 meter schoolslag kortebaan. Die titel veroverde ze vorig jaar in december op het EK in het Israëlische Netanya. Dinsdag werd Lecluyse op de 100 meter schoolslag uitgeschakeld in de halve finales.

.