Fit & Gezond

Kauwgum ingeslikt? Dit gebeurt er in je lichaam

Print
Wie ooit een kauwgum inslikte, kreeg wellicht te horen dat die zeven jaar in het lichaam blijft zitten. “Een hardnekkige mythe”, zeggen wetenschappers van de American Chemical Society. Zij leggen in een filmpje uit dat je er al na enkele dagen van verlost kan zijn.

Wetenschappers gingen na hoe normale voeding wordt verwerkt door ons lichaam en kwamen er ook achter wat er echt gebeurt als je een kauwgum inslikt. Als je iets eet, maakt het voedsel drie verschillende fases door. In de zogenaamde mechanische fase wordt het eten gekauwd en verdeeld in kleine stukjes.

Tijdens dat kauwen activeert je lichaam spieren die helpen om het voedsel door te slikken en dan kan de tweede fase beginnen. Allerlei enzymen, dat zijn als het ware biologische katalysatoren die chemische reacties bevorderen, worden onder meer gevonden in speeksel, maagsappen en de darmen en starten een proces om het voedsel af te breken in zijn samenstellende delen. Deze samenstellende delen zijn de voedingsstoffen die je lichaam kan gebruiken. In de derde en laatste fase van het verteringsproces gaat maagzuur, dat bestaat uit zoutzuur en zouten, het los gekauwde voedsel omvormen tot een iets gladdere massa zodat je darmen het aankunnen. De volgende halte is de laatste: het toilet.

Als je een kauwgom inslikt, sla je de mechanische fase waarin je alles in kleinere stukjes bijt uiteraard over. De kauwgom belandt meteen in de tweede fase. De meeste moleculen in kauwgum zijn koolhydraten, oliën en op basis van alcohol. Die kunnen de enzymen net als ander voedsel makkelijk afbreken. Er is één bestanddeel waarmee de enzymen geen raad weten: rubberpolymeren, ongeacht of ze natuurlijk of synthetisch zijn. Daarom gaat de kauwgom niet volledig afgebroken door naar fase drie. Hoewel maagzuur zeer sterk is, krijgt het de kauwgom niet klein. Dat is een van de redenen waarom rubberen handschoenen zo effectief zijn tijdens het poetsen of werken met sterke producten.

Dus: ook al kan je kauwgum niet helemaal verteren, ze blijft geen zeven jaar plakken in je lichaam. Dat lijf heeft immers geen problemen om een iets grotere brok door je darmkanaal te loodsen en na een dag of twee ben je ze kwijt.

Niet te missen