Belg dronk nog nooit zo weinig bier

Print
Belg dronk nog nooit zo weinig bier

Foto: Bram Belloni/Hollandse Hoogte

Het bierverbruik in België is vorig jaar met 1,8 procent gedaald in vergelijking met 2014, naar 7,95 miljoen hectoliter. Gemiddeld dronk de Belg vorig jaar 71 liter bier, tegenover nog 72 liter in 2014, zo blijkt donderdag uit cijfers van de federatie van Belgische Brouwers. “Het gaat om een eerder gebruikelijk jaar voor België en die dalende tendens wordt ook elders in Europa en Noord-Amerika waargenomen”, concludeert voorzitter Jean-Louis Van de Perre van de Belgische Brouwers.

De pilsbieren “blijven onder druk staan”, met een daling van 1,8 procent. De speciaalbieren kennen nog altijd een zeker succes, maar dat kan niet verhinderen dat ook trappistenbieren en de abdijbieren een daling optekenen van 1,3 procent. De degustatiebieren (streekbieren, sterke blonde bieren, pale ale, scotch en stout) gaan erop vooruit met 4,2 procent. “De Belg houdt niet minder van zijn biertje, maar hij drinkt het op een andere manier en op verantwoorde wijze, iets wat we alleen kunnen toejuichen”, aldus Van de Perre.

Net als voorgaande jaren laat de daling zich meer voelen in de horeca (-3 procent) dan in de handelszaken (-0,8 procent). Geconfronteerd met dat stokkende bierverbruik richten de brouwers zich sinds enkele jaren op het buitenland, en 2015 was op dat vlak een zeer goed jaar met een stijging van de export met 8,1 procent op een jaar tijd, naar 13 miljoen hectoliter. Meer dan 62 procent van de Belgische productie wordt uitgevoerd.

Dit jaar begon in mineur, met een daling van de bierconsumptie met 6 procent gedurende de eerste vier maanden (-7 procent in de horeca en -5 procent in de handel). Dat zou vooral te wijten zijn aan de terreurdreiging en de verhoging van de accijnzen. De Brouwers hopen nu op een goede zomer en een sterke prestatie van de Rode Duivels op het EK om die matige resultaten goed te maken.

(belga)