VIDEO. Mensen glimlachen als man in elkaar geslagen wordt in Gent

Print
Hoe reageren mensen op fysiek en verbaal geweld op straat? Dat was de vraag die studente Kaatje Lucas zich stelde. Ze stelde een verborgen camera op, en liet twee acteurs een robbertje vechten. Opvallend genoeg reageerden omstaanders anders wanneer een vrouw een slag kreeg, dan wanneer een man hetzelfde overkwam.

Wanneer de vrouw fysiek en verbaal geweld werd aangedaan in de Veldstraat en op de Korenmarkt in Gent duurde het niet lang vooraleer omstaanders ingrepen. Gebeurde hetzelfde bij de man, dan werd er niet gereageerd of zelfs geglimlacht. “Ik wilde bewijzen dat partnergeweld tegen mannen nog steeds een taboe is”, vertelt de studente journalistiek over haar filmpje in De Morgen.

“De schaamte is vaak erg groot bij de slachtoffers en mannen doen ook nog minder vaak aangifte bij de politie dan vrouwen”, steekt Vera Claes van de vrouwenbeweging ‘Zij-kant’ van wal. “Het kan voorkomen in alle lagen van de bevolking en zowel bij mannen als vrouwen. Het is goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht. Het is een goed project om het taboe te doorbreken, maar we moeten opletten dat we de voorbijgangers niet te veel met de vinger beginnen wijzen.”