Jouw kunstwerk in het museum naast Rubens? Dat kan!

Print
Jouw kunstwerk in het museum naast Rubens? Dat kan!

Foto: JH

Tijdens de twaalfde Antwerpse Museumnacht op zes augustus zetten elf musea een werk in de kijker van een beginnende kunstenaar. Kandidaat-kunstenaars kunnen zich nu inschrijven om een plek te veroveren.

Iedereen die wel eens een foto, schilderij, beeldhouwwerk of andere vorm van kunst maakt, kan zich aanmelden bij organisator Prospekta voor de wedstrijd ‘win een plek in het museum’. “Vorig jaar tijdens de Museumnacht konden musea zelf uit de eigen collectie een werk kiezen om uit te lichten. Met opvallende pijlen op de vloer werden bezoekers richting dat stuk geleid. Dit jaar wilden we het anders aanpakken”, weet Job Van Bortel van Prospekta te vertellen aan Gazet van Antwerpen. “Veel bezoekers van de Museumnacht zijn zelf met kunst bezig. Voor die beginnende kunstenaars willen we nu een platform bieden om hun werk te tonen in bekende musea.”

Onder meer het Rubenshuis, het Modemuseum en het Fotomuseum waren enthousiast. Wie zich inschrijft voor de wedstrijd, geeft zelf door in welk van de elf deelnemende musea hij of zij het eigen werk het liefst zou zien.”

Een jury samengesteld door het museum in kwestie kiest het winnende werk. Sinds vrijdag kunnen kunstenaars werken inschrijven. “Zo’n zestig werken kregen we al binnen. Het leuke is dat de werken soms aansluiten en soms botsen met de stijl van het museum. Zo is er een illustrator die zijn werk graag ziet terechtkomen in het Fotomuseum omdat zijn werk een fotografische stijl heeft.”

Motivatie

Er gelden geen voorwaarden voor het insturen van werken. Aan de deelnemers wordt wel gevraagd een korte motivatie bij het gekozen museum in te dienen. “Als het klikt tussen museum en kunstenaar kan er ook een toekomstige samenwerking voor langere periode worden aangegaan, dat hebben verschillende musea ons al bevestigd. Wie weet krijgen de kunstenaars hierdoor een duwtje in de rug aan het begin van hun carrière.”

Nog tot 5 juni kunnen deelnemers zich aanmelden. Uiteindelijk worden elf werken voor elf musea uitgekozen.