Chinese gevechtsvliegtuigen onderscheppen Amerikaans militair vliegtuig

Print
Chinese gevechtsvliegtuigen onderscheppen Amerikaans militair vliegtuig

Foto: AP

Twee Chinese gevechtsvliegtuigen zijn dinsdag gevaarlijk dicht bij een Amerikaans verkenningsvliegtuig boven de Zuid-Chinese Zee gekomen, zei een Petagonwoordvoerder woensdag.

Volgens majoor Jamie Davis, woordvoerder van het Pentagon, vond het incident plaats in het internationale luchtruim tijdens een routinevlucht van een Amerikaans vliegtuig. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat nu de “passende diplomatieke en militaire kanalen” gebruiken om op het incident te reageren, aldus Davis.

De VS en China zijn het oneens over de kwestie van de Zuid-Chinese Zee, een strategisch belangrijk gebied voor de wereldhandel. Peking claimt de zee bijna volledig, en negeert daarbij de aanspraken die landen als Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Brunei erop maken. De VS kiezen geen partij in het conflict, maar vinden wel dat het via de diplomatieke weg moet worden opgelost en gaan niet akkoord met de Chinese politiek van het voldongen feit.

Om zijn territoriale claims kracht bij te zetten heeft China eilanden in de Zuid-Chinese Zee omgevormd tot militaire bases. De VS voeren regelmatig operaties uit in de buurt van deze bases, om China te laten zien dat ze de aanspraken van het land op de Zuid-Chinese Zee niet aanvaarden.