"Brokstukken zijn niet van vliegtuig", vliegtuigwrak nog steeds spoorloos

Print

Rouwende familieleden (linksboven), de Egyptische minister Sherif Fathy (linksonder) en een brokstuk dat vermoedelijk afkomstig is van het vliegtuig. Foto: RR

Het wrak van het passagiersvliegtuig van EgyptAir - op weg van Parijs naar Caïro - dat donderdagochtend neergestort is in de Middellandse Zee, is dan toch niet teruggevonden. De berichten van EgyptAir worden tegengesproken door de Griekse Commissie voor de Veiligheid. Er waren 66 mensen aan boord van het vliegtuig, onder wie 10 bemanningsleden en ook één Belgische man, bevestigt Buitenlandse Zaken. Volgens een Egyptische minister is de kans dat het om een terreurdaad gaat, groter dan de kans dat het om een technisch defect gaat.

Voorzitter Athanassios van de Griekse Commissie voor de Veiligheid in de Luchtvaart heeft donderdag aan het Franse persbureau AFP gezegd dat teruggevonden brokstukken in een zone nabij het punt waar het toestel van EgyptAir zou zijn neergestort "niet van een vliegtuig" zijn. Hij sprak daarmee een mededeling van de Egyptische luchtvaartmaatschappij tegen. Zij lieten eerder weten aan CNN dat het wrak teruggevonden werd, maar dit blijkt nu toch niet waar te zijn. 

 

De Griekse media meldden eerder dat er een “mogelijke doorbraak” is in de zoekactie naar de Airbus. Er zouden twee drijvende objecten gespot zijn in de Middellandse Zee, zo’n 80 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos. Ook vlakbij het eiland Kreta werden mogelijke brokstukken, mogelijk reddingsvesten, gespot. Volgens de Saudische omroep Al Arabiya zijn er ook twee lichamen gevonden in het zoekgebied.

Turkse, Griekse en Franse vliegtuigen en een Grieks fregat nemen deel aan de zoektocht naar het vliegtuig van Egyptair. Ook de Britten hebben hun medewerking aan de zoektocht bevestigd. Volgens defensiejournalist Jonathan Beale van de BBC is aan de Royal Air Force gevraagd om een vliegdekschip te sturen. Het Witte Huis laat weten daar waar nodig te willen helpen om de veiligheidsmaatregelen in luchthavens van haar bondgenoten te verbeteren. Dat heeft perssecretaris Josh Earnest verteld."We zien wel dat terroristen van over heel de wereld om aanslagen te plegen via het luchtverkeer. We houden dat in ons achterhoofd."

 

 

66 vermisten

Vlucht MS804 vertrok woensdagavond om 23.09 uur vanop de luchthaven Charles De Gaulle in de Franse hoofdstad Parijs. De Airbus A320 had 66 mensen aan boord: 10 bemanningsleden (onder wie drie veiligheidsmensen), 53 volwassen passagiers en 3 kinderen.

Volgens een bron binnen de Griekse luchtvaart is het toestel neergestort ”op ongeveer 130 mijl van het Griekse eiland Karpathos”, in het zuidoosten van de Egeïsche Zee.

Vlaming en topman Proctor & Gamble bij slachtoffers

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de aanwezigheid van een Belg in het vermiste vliegtuig van EgyptAir bevestigd. Het gaat om een 56-jarige Oost-Vlaming, dat vertelt de burgemeester van Sint-Laureins Franki Van de Moere. Ahmed Helal (40), een Fransman van Egyptische origine, was een topman van de multinational Proctor & Gamble en is ook bij de slachtoffers.

Ahmed Helal, de topman van Proctor & Gamble. Foto: RR

EgyptAir heeft op Twitter een lijst met nationaliteiten van alle passagiers gezet. Naast de Belg gaat het om 30 Egyptenaren, 15 Fransen, 2 Irakezen en telkens één iemand uit Groot-Brittannië, Soedan, Portugal, Algerije, Tsjaad, Koeweit, Saudi-Arabië en Canada.

“Terrorisme meest waarschijnlijk”

De Franse premier Manuel Valls zegt dat voorlopig “geen enkele theorie uitgesloten kan worden” in het onderzoek naar de verdwijning. “We staan in contact met de Egyptische autoriteiten”. De Franse president François Hollande herhaalde even later op een andere persconferentie die woorden. De Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sherif Fathy was nog iets formeler. “Terrorisme is waarschijnlijker dan een technische fout, zei hij.

De Franse regering heeft de noodtoestand - ingesteld na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 - verlengd met twee maanden. De periode omvat de Tour de France en het hele EK voetbal, dat dit jaar in Frankrijk plaatsvindt.

“De terroristische dreiging blijft en Frankrijk - met uitbreiding heel Europa - blijft een doelwit”, zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Normaal gezien liep de noodtoestand af op 26 mei.

Onduidelijkheid over noodoproep

Vanuit het gecrashte vliegtuig kwam “geen enkele noodoproep”. Dat meldt het leger via zijn Facebook-pagina. Eerder had de luchtvaartmaatschappij via Twitter nochtans gemeld dat dat wel het geval was. Voor die onduidelijkheid is mogelijk een verklaring. “De noodoproep werd niet noodzakelijk manueel gedaan”, luidt het bij experts. “Mogelijk werd die automatisch geactiveerd als een van de onderdelen van het toestel afbrak.” De Amerikaanse krant The New York Times bevestigt die laatste denkpiste.

Op het ogenblik dat het toestel van de radarschermen verdween, zou het zich in het Egyptische luchtruim tussen het eiland Kreta en de Egyptische kust hebben bevonden. Een kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee heeft 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos “een vlam in de lucht” gezien, meldt een bron binnen het Griekse ministerie van Defensie.