Fit & Gezond

Is lightfrisdrank beter voor je tanden dan gewone frisdrank?

Print
Frisdrank is slecht voor je tanden, dus geven ouders hun kinderen liever vruchtensap te drinken. En drinken ze zelf light. Maar uit het VRT-programma 'Over Eten' blijkt dat je dat voor je gebit al niet hoeft te doen.

Als je met frisdrank verroeste vijzen proper kan maken, hoe erg is de schade voor je tanden dan?  Behoorlijk, want bij kinderen die vaak frisdrank drinken, ziet de tandarts dat er vaak tanderosie voorkomt. "We zien het erg duidelijk bij jongeren", zegt professor tandheelkunde Luc Martens. "Bij een onderzoek met 600 vijftienjarigen zien we dat 48 procent tekenen van erosie vertoont en die zijn rechtstreeks gelinkt aan frisdrank. Frisdrank heeft een hoge zuurtegraad en onze mond heeft een neutraal milieu". Doordat frisdrank zo zuur is, gaat dat onze tand echt aanvreten.

Wie cola light drinkt, doet zijn tanden geen cadeau: "Alle cola's, alle frisdranken bijna, hebben ongeveer dezelfde ph. Dat is een groot misverstand: die light is beter om geen gaatjes te krijgen, maar voor erosie is het alleen de zuurtegraad die bepalend is". Vruchtensappen, zoals appelsap en appelsiensap, zijn nog schadelijker. "Hier gaat het over geconcentreerde fruitzuren, die langer aanwezig blijven in je mond". Speeksel breekt deze zuren iets minder snel af, waardoor je tanden nog meer schade oplopen. "Vers geperst appelsiensap is het ergst. Drink het dus voor je ontbijt en drink het in een paar slokken leeg -of spoel na met water".

Als je toch frisdrank of fruitsap drinkt, let dan op met de hoeveelheid. Spoel eventueel even na met een beetje water en poets zeker je tanden niet meteen na het frisdrank drinken, want dan zijn je tanden nog een beetje verweerd.

 

Niet te missen