© Photo News

Twente degradeert uit Eredivisie en krijgt tweede kans in Jupiler League

De licentiecommissie heeft bekendgemaakt dat Twente degradeert naar de Jupiler League. De verplichte degradatie uit de Eredivisie is het gevolg van jarenlang financieel wanbeleid, maar de inspanningen van het afgelopen half jaar worden wel beloond met een nieuwe licentie voor de Jupiler League.

shbo

De licentiecommissie zal nu de licentie van FC Twente intrekken, waardoor ze geen betaald voetbal meer mogen spelen. De commissie wil de club echter belonen met een nieuwe licentie omdat die in het laatste half jaar haar best deed om alles recht te zetten. Met die nieuwe licentie mag FC Twente aan de slag op het laagste profniveau. Vanaf volgend seizoen zien we de club uit Enschede dus aan het werk in de Jupiler League, het op één na hoogste niveau.

“We hebben aan alle voorwaarden voldaan van de licentiecommissie en gingen uit van een plek in de eredivisie”, reageerde de club verbijsterd. “Maar we geven niet op en blijven strijdvaardig.” FC Twente overweegt nog om verdere stappen te ondernemen.

KNVB heeft begrip voor beslissing

“De afgelopen periode was een onzekere,” zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen op de site van de Nederlandse voetbalbond. “Voor de fans, de club en ook voor de KNVB. Wij vreesden echt dat de licentiecommissie de stekker er definitief uit zou trekken. Gelukkig heeft de commissie een uitweg gevonden. FC Twente is een grote club, met een grote achterban en de KNVB vindt het mooi dat die club een tweede kans krijgt. “

Van Oostveen begrijpt echter ook dat dit een zware klap is voor de Twente-fans. “Tegelijkertijd is dit natuurlijk alsnog een harde uitkomst voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt. Helaas moeten de fans, de arbeidsorganisatie en de huidige bestuurders bloeden voor het wanbeleid van de afgelopen jaren. Toch begrijpen wij dat de licentiecommissie hard optreedt. Want FC Twente misleidde stelselmatig alle andere clubs en iedereen die het voetbal in Nederland volgt. En dat terwijl we in Nederland veel belang hechten aan eerlijke competities, integriteit en het elkaar recht in de ogen kunnen aankijken.”

Club beraadt zich over volgende stappen

Twente legt zich echter niet neer bij die beslissing. "We blijven doorvechten, we beraden ons over volgende stappen", reageerde interim-directeur Onno Jacobs. Hij kon nog niet zeggen of FC Twente een advocaat in de arm gaat nemen. "We zijn nu verbijsterd, teleurgesteld en vol ongeloof", zei hij. "De licentie wordt ingetrokken door het handelen van het oude FC Twente. En we krijgen een nieuwe licentie op basis van hoe het nieuwe FC Twente handelt. Die nieuwe licentie plaatst FC Twente echter terug naar de Jupiler League. Dat voelt, zoals u allen zult begrijpen, als een mokerslag."

"Ik wil nogmaals benadrukken dat alle betrokkenen bij het nieuwe FC Twente er oprecht van overtuigd waren, en nog steeds zijn dat wij aan alle voorwaarden hebben voldaan die destijds waren gesteld door de licentiecommissie. Wij zullen nu eerst de schriftelijke motivering goed moeten bestuderen. Daarna bepalen we onze vervolgstappen. Daarin houden wij op dit moment alle opties nog open. De precieze financiële gevolgen moeten we zo snel mogelijk in kaart brengen. De consequenties kunnen op dat vlak groot zijn", aldus Jacobs.

"Ondanks alle emoties, die we allemaal voelen, moeten we nu het hoofd koel houden. We moeten de vervolgstappen op een professionele en goed doordachte wijze zetten. Daarom roepen wij iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt op om in die lijn met ons mee te werken. Dat is in het belang van het voortbestaan van deze club."

Willem II zeker van behoud

Willem II is door de gedwongen degradatie van FC Twente zeker van lijfsbehoud in de Eredivisie. De KNVB maakte eind april al bekend hoe het de plaats van de Tukkers zou opvullen wanneer de nummer dertien van de Eredivisie zou wegvallen door het vonnis van de licentiecommissie. Als nummer zestien blijft Willem II sowieso behouden, ongeacht de uitkomst van de finale van de play-offs tegen NAC Breda donderdag en zondag.

Dat duel is ook relevant voor De Graafschap, want als de Tilburgers winnen van NAC is ook De Graafschap als nummer zeventien zeker van lijfsbehoud. Als de Doetinchemmers hun finales tegen Go Ahead Eagles ook winnen, keert rechtstreekse degradant SC Cambuur terug in de Eredivisie.

Voor NAC en Go Ahead Eagles verandert er niets. Zij moeten hun play-offs winnen om terug te keren naar de Eredivisie.

Mooi recent verleden

Het zal toch even moeten wennen, een club als Twente in de Jupiler League. In 2010 werden de Tukkers zelfs nog landskampioen. Het jaar nadien werd Michel Preud’homme binnengehaald als trainer. Met hem aan de leiding won Twente de Johan Cruijff Schaal en in de allereerste deelname aan de Champions League kon de club via een derde plaats in hun poule Europees overwinteren in de Europa League. Daarin haalden de troepen van Preud’homme zelfs de kwartfinales.

De club uit Enschede eindigde dit seizoen als 13e in de Eredivisie en kreeg in april al drie punten aftrek. Vorig seizoen gebeurde dat ook al twee keer omdat de club zich niet hield aan de afspraken in het zelf opgestelde plan van aanpak om weer financieel gezond te worden. De club staat sinds november 2014 onder curatele van de KNVB.